Code 95 is, naast een rijbewijs, een bewijs van vakbekwaamheid. Het doel van code 95 is betere verkeersveiligheid en minder ongelukken, verkeersdoden en CO2 uitstoot. De basiskwalificatie van deze code wordt op het rijbewijs genoteerd. Het is uiteindelijk 5 jaar geldig.
Waarvoor is het nodig?Als u beroepschauffeur wilt worden op een vrachtauto en/of bus, moet u deze code halen. Als u dus een vrachtwagenchauffeur wilt worden moet u het volgende behaald hebben; examen theorie deel 2, rijbewijs theorie met code 95, praktische toets en toets besloten terrein. Er is dus veel werk aan de winkel voordat u daadwerkelijk in een vrachtauto mag rijden. Maar dit is maar goed ook. Vrachtwagens zijn namelijk een van de grootste voertuigen op de openbare weg en kunnen dus erg gevaarlijk zijn voor andere bestuurders. Een vrachtwagen weegt ook 3500 kilogram, dus daar kunnen veel ongelukken mee gebeuren. Vooral met de bekende dode hoek waar jij als chauffeur niks ziet.
TranssportbedrijvenVeel organisaties maken zich ernstige zorgen over de houding van transsportbedrijven t.a.v. de code 95. Er zijn namelijk in Nederland ongeveer 800.000 mensen met een groot rijbewijs. Hiervan zijn 162000 mensen die hun salaris dagelijks verdienen, met hun groot rijbewijs. De capaciteit van alle verkeersscholen die gerechtigd en gecertificeerd zijn, bedraagt ongeveer de capaciteit van 20.000 chauffeurs per jaar. Dit zou beteken dat er voor de resterende 4 jaar ongeveer 80000 chauffeurs opgeleid kunnen worden.
Het is tevens ook een hele dure opleiding. Zo’n opleiding kost namelijk 1000 tot 1200 per chauffeur. Dit wordt niet door de chauffeur zelf betaald, maar door het transsportbedrijf waarvoor hij werkt. Deze cursus moet om de 5 jaar opnieuw worden gedaan. Dit betekent dus door de capaciteit aan rijscholen dat niet iedereen het bewijs opnieuw kan halen. Het is dus belangrijk dat transsportbedrijven op tijd hun medewerkers aanmelden voor een nieuwe opleiding. |
https://eurotransportcollege.com/nascholing-code-95/ |