Uw bedrijvengids
Gezondheid

Kan een flow ervaring je werkstress doen afnemen?

Kan een flow ervaring je werkstress doen afnemen?

Heb jij weleens van een flow gehoord? Dit is een state of mind waar je in terecht kunt komen wanneer je heel geconcentreerd aan het werk bent. Daarnaast heeft het bereiken van een flow een positieve invloed op je mentale en fysieke gezondheid. Je kunt een flow zelfs inzetten om minder werkstress te ervaren. Hoe doe je dat precies? En op welke manier zorgt de flow ervoor dat jij leert omgaan met stress? In deze blog lees je meer over de flow en hoe dit je helpt om in je dagelijkse leven minder stress te ervaren.

 

Wat is een flow?

Heb jij een keer meegemaakt dat je ergens zo geconcentreerd mee bezig was, dat het leek alsof de tijd voorbij schoot? Dan kan het zijn dat je in een flow zat. De flow heeft een positief effect op je mentale toestand en zorgt ervoor dat jij geheel opgaat in het uitvoeren van je activiteit. Dit kan je hobby of zelfs je werk betreffen. Je kunt de flow herkennen aan een aantal interessante kenmerken. Ten eerste ga je volledig op in wat je aan het doen bent, je voelt je erg betrokken en de tijd lijkt aan je voorbij te razen. De flow zorgt ervoor dat jij de activiteit die je uitvoert tot een groot succes kunt maken. De flow behoort tot positieve psychologie en is door veelvuldig onderzoek door een psycholoog in het leven geroepen. Het blijkt dat je tijdens een flow je zelfbewustzijn verliest en je volledig opgaat in waar je mee bezig bent en daardoor verlies je al het besef van tijd. Je behoudt wel altijd persoonlijke controle over de activiteit en je krijgt intrinsieke motivatie doordat je er een uitdaging van maakt en je er enthousiast van wordt.

Op deze manier kom jij in de flow tijdens je werk

Heb je op het werk last van werkstress? Dan kan het bereiken van een flow je helpen om deze werkstress tegen te gaan. Wanneer je de zin van je werkzaamheden ontdekt, zal de vaagheid verdwijnen en je meer motivatie hebben om je werk af te maken. Je hebt zelf controle over het werk wat je per dag doet. Wanneer jij de touwtjes in handen hebt, ervaar je minder stress. Zoek naar voldoende uitdaging in je werk en probeer een record te zetten qua tijd wat je in een bepaalde taak steekt. Op die manier maak je er een spel van en zal je tevredener zijn wanneer je je werk afrondt.

https://liberi.nl/