Uw bedrijvengids
Media

Werking van radio

Radio is een vorm van draadloze telecommunicatie. Een radio zender verspreid radioboodschappen via radiogolven. Een toestel kan deze dan ontvangen. Uit zenden gebeurt door modulatie van de golven, in veel gevallen is dit amplitude modulatie (AM) of frequentie modulatie (FM).in het begin werd er bijna alleen maar gebruik gemaakt van morsecodes tot de uitvinding van de elektronen buis die zorgde er voor dat er ook geluidsboodschappen verzonden konden worden. De radio is in 1895 uitgevonden en het patent staat op naam van Tesla.

Radiogolven zijn een vorm van elektromagnetische straling en worden ook wel radiofrequentie genoemd. De golflengten lopen uiteen van een millimeter tot duizenden kilometers en in Hertz van enkele honderden HZ tot enkele honderden GHz. De golven brengen informatie over van een zender naar een of meerdere ontvangers. Uitzenden en ontvangen gebeurt via een antenne. Radiogolven werden ontdekt door Heinrich Hertz.

Radio golven kunnen op verschillende manieren gebruikt worden:

  • Radio-omroep (en ook televisie).
  • Communicatie tussen zendamateurs.
  • Mobiele telefoons.
  • Positiebepaling met GPS, DECCA enz.
  • Communicatie met schepen en vliegtuigen.
  • Communicatie met ruimteschepen, satellieten en ruimtesondes.
  • Communicatie tussen hulpdiensten (brandweer, politie enz.) en openbaar vervoer.

Radio kent dus veel toepassingen maar de bekendste is toch wel het overbrengen van geluid. De eerste radio-omroep van Nederland begon in 1919 met uitzenden. Deze omroep had de naam PCGG en werd gestart door de heer Schotanus. Bekende radio omroepen in Nederland zijn: radio 1, radio 2, radio 538, 3FM, Sky radio, Qmusic, Slam FM, 100% NL en Radio Veronica. Tegenwoordig wordt het steeds gebruikelijker om naar internetradio te luisteren, veel radio omroepen bieden hun eigen digitale stream aan via websites. Ook zijn er speciale radioportals zoals Radioguide.fm waar alle radio Nederland te vinden is. Maar mocht je eens in een avontuurlijke bui zijn, dan is het ook mogelijk om een radiozender vanuit Amerika, Mozambique of Rusland te beluisteren. Er staan radiozenders van over heel de wereld op de website.

http://www.radioguide.fm