Oorbellen

De meeste oorbellen zijn van een speciaal metaal gemaakt. Een edelmetaal is een metaal weinig wordt aangetast door oxidatie zoals roest of zilversulfide. Daarom worden edelmetalen vaak voor oorbellen gebruikt. Zilver is een edelmetaal, echter wel minder ‘edel’ dan andere edelmetalen, zoals witgoud. Zilveren oorbellen zijn nog veel gewenst bij het maken van oorbellen. Op zilver kan wel een zwarte laag ontstaan . Deze is echter eenvoudig te verwijderen.

Op welke gelegenheid draag je oorbellen?

Een bijzondere aangelegenheid vraagt om een speciale set van oorbellen. Een bruiloft? Dan kiest men vaker voor schitterende diamantenoorbellen of klassieke pareloorbellen. Een uitbundig feest? Dan zijn het meestal grote en opvallende oorbellen of oorringen. Minimalistische sieraden passen mooi en strak voor wanneer je niet helemaal in de spotlight wilt staan. De oorbellen zijn dan subtiele highlights in een verschijning. Welke stijl past bij jou? Kies daarbij ook bijpassende oorbellen. Oorbellen zijn in er in oneindig veel varianten en maten – en daarmee altijd persoonlijk. Kijk bij het uitkiezen van oorbellen welke outfits of sieraden je meestal draagt. Draag je meestal gouden sieraden? Kies dan geen oorbellen van zilver, maar blijf bij goud. Vooral zilveren accessoires? Versier je oren dan met zilveren oorbellen.

Oorbellen trends

Wat is er in deze tijd in bij oorbellen? Trends in oorbellen zijn er ook. Meerdere gaatjes per oor zijn vandaag de dag geen uitzondering meer. Velen hebben niet een, maar meerdere gaatjes in de oren. Met 2 gaatjes in allebei de oren en kan men dus 4 oorbellen dragen. Ook wordt niet alleen de oorlel gebruikt voor oorbelgaatjes, maar ook steeds vaker oorschelp, tragus (voorkant van je oor, vlak boven oorlel) en helix (bovenste rand van de oorschelp) van het oor.

Oorbellen vinden die bij je passen

In geen enkele verzameling sieraden mogen oorbellen niet ontbreken. Oorbellen zijn een versiering voor oren en veel meiden vinden het erg leuk om verschillende oorbellen uit te zoeken en te dragen. En oorbellen kan men eigenlijk nooit te veel hebben. Oorbellen worden dikwijls gekozen aan de hand van gelegenheid, persoonlijkheid (stijl) en passend bij outfits of sieraden die men al heeft.

Sieradenwinkels zijn er al veel. Maar nu is er iets nieuws. Een internet site geheel toegewijd aan oorbellen. Geen kleine fysieke collectie, maar een online verzameling van een reeks oorbellen – en meestal gunstiger geprijsd. Vrijwel alle vrouwen draagt ze wel. speciale oorbellen zijn er in vele soorten en maten. En voor elk budget.

 

De kosten zijn sterkafhankelijk van het materiaal waarvan de oorbellen zijn gemaakt en de mate van exclusiviteit. Een oorbel van witgoud is vele malen duurden dan van zilver. Ook worden oorbellen soms gemaakt met dure diamanten. Worden de oorbellen niet van edelmetaal gemaakt, dan loop je het risico allergische reacties van de huid.

Oorbellen via internet kopen geeft allerlei nuttige gevolgen ten opzichte van oorbellen zoeken in de handel. Een groot voordeel is de grote beschikbare collectie sieraden online. Het is veel eenvoudiger in een reeks online collecties oorbellen zoeken, dan verschillende juweliers af te lopen. Meestal zijn oorbellen online ook scherper geprijsd, omdat de kosten van een winkelpand en duur personeel niet verrekend hoeven worden in de kosten van de oorbellen. Een nadeel is dat je de oorbellen niet direct live kunt bekijken.

Zowel vrouwen als mannen dragen oorbellen. Mannen kiezen dikwijls voor ringetjes, terwijl vrouwen vaker hangers kiezen. Vrouwen en mannen kiezen allebei het vaakst voor zilveren of gouden oorbellen.

 

Een oorbel als bijzondere vorm van piercing

Een oorring is een sieraad dat door een gaatje in het oor van een vrouw of man wordt gedragen. Voor dat men oorbellen kan dragen moet er een gaatje door het oor worden gemaakt. Het gaatje wordt gemaakt met een gaatjespistool of piercing. Sommige mensen beweren dat het schieten van oorbelgaatjes met een pistool gevaarlijk is, en geven daarom de voorkeur aan piercen. Het wordt ten zeerste aangeraden om gaatjes voor oorbellen te laten zetten door een professionele gaatjesprikker.

Gaatjes laten schieten

Ontzettend veel meiden, vrouwen en ook best wat jongens en mannen hebben gaatjes in hun oren. Het is zo dat dmeeste vrouwen of meisjes hebben in twee oren één of meer oorbellen. Mannen ziet men zowel oorsieraden in een van beide oren, maar ook in beide oren. Sinds enkele decennia is het ook populair om ringen door andere delen van het oor te plaatsen. Vooral de oorschelp, helix en tragus zijn wat dat betreft populair.

Sommigen worden als baby al door hun ouders meegenomen naar de juwelier om gaatjes te laten schieten. Anderen kinderen hebben pas interesse in oorbellen als ze op school zitten. Vanaf welke leefdtijd meisjes oorbellen laten schieten, verschilt enorm. Sommige juweliers schieten al oorbellen vanaf 1 jaar. Als iemand nog geen 18 is, heeft hij of zij wel officieel toestemming nodig van de ouders. Maar er zijn ook moeders die vinden dat het kind oud genoeg moet zijn om het zelf te beslissen. Een argument dat men er later eventueel wat meer last van zal hebben, neemt men op de koop toe. Wie mooi wil zijn, moet soms pijn lijden.

Hoe gaat het maken van gaatjes voor oorbellen in zijn werk bij het schieten van gaatjes? Na het maken van een keuze voor de gewenste oorknopjes, moeten de oren ontsmet. Daarna worden de plekken waar de gaatjes komen afgetekend. De oorknopjes worden in het pistool geplaatst en een voor een in het oor geschoten. Het pinnetje van het oorknopje gaat direct door de oorlel en het afsluitmechanisme maakt de achterkant van het oorknopje vast. Het gaatje is gemaakt. En het eerste oorknopje is geplaatst.

Soorten oorbellen

Het meest voorkomen zijn oorbellen van edelmetalen. Maar oorbellen van staal zijn ook gebruikelijk.

Oorbellen zijn er in een groot aantal vormen: kleine oorbelletjes, ringetjes, knopjes, staafjes, stekertjes, grote oorringen, lange hangers, etc. etc. Het model van een oorbel is er zo in diverse vormen, figuren en maten. Verder worden de oorbellen in de meeste gevallen hangertjes gehangen (bedels) , zoals parels, veertjes, hangertjes in een reeks vormen en afbeeldingen.

Ook worden er in oorbellen ook andere materialen verwerkt, waaronder diamantjes, kristallen, swarovski kristallen, glas en een diverse soorten edelstenen.

Op internet vind je o.a. oorbellen en oorringen via oorbellen.info. Een grote collectie van allerlei oorbellen is op meerdere wijzen te doorzoeken. De site geeft een uitgebreid overzicht van diverse juweliers op een rij. De prijzen en informatie over de oorbellen staan erbij. Blader zelf door de collectie en wellicht dat er een geschikt paar oorbellen voor jezelf aanwezig is. Er is meer info te vinden over oorbellen.

https://www.oorbellen.info/