Uw bedrijvengids
Woning en Tuin

Gebruiken een zitmaaier om uw gras te mulchen

Bij het zoeken naar een zitmaaier, bij bijvoorbeeld de Kock machines, zult u de zogenaamde mulchmaaier aantreffen. Deze zitmaaier heeft over het algemeen geen opvangbak voor het gras, maar gebruikt het afgemaaide gras op een slimme manier; hij zet het gras namelijk om in een mulchlaag. Maar waarom zou u een mulchlaag willen op uw gazon en investeren in deze vaak net iets duurdere zitmaaier? 

Waarom u een zitmaaier wilt die mulcht

Mulchen heeft vele voordelen, waaronder onder andere:

  • De gemaakte mulchlaag zit boordevol voedingsstoffen en organisch materiaal en werkt als een 100% ecologische bemesting voor uw gazon;
  • U heeft geen grasafval meer dat u ergens op grote bulten moet lozen;
  • De mulchlaag beschermt eventuele kale plekken waardoor onkruid en mos bijna geen kans meer hebben om op te komen;
  • De mulchlaag houdt vocht vast van de bodem waardoor uw gazon minder snel uitdroogt en u dus minder hoeft te sproeien;
  • De mulchlaag zorgt ook voor een isolatielaag waardoor de wortels van het gras koeler blijven en uw gras gezonder en groener blijft;
  • Met heel vochtig weer wil de bodem van een gazon snel slijkerig aanvoelen, de mulchlaag voorkomt dit ook. 

Gebruiken een zitmaaier om uw gras te mulchen

De nadelen van mulchen

Omdat mulchen als een soort meststof werkt zal u gras heel wat sneller groeien, bij lekker groeiweer en een normale temperatuur zal u al gauw elke 5 dagen moeten maaien. Als het wat droger is kunt u het maaien eventueel uitstellen naar de zevende dag.

Maar 40% afmaaien

Om effectief te kunnen mulchen mag er namelijk maar maximaal 40% van de grashoogte gemaaid worden en om uw strakke gazon op de juiste lengte te houden moet u dus wel zo regelmatig op uw zitmaaier kruipen. U mag maar 40% afmaaien om er voor te zorgen dat de verhouding gras en mulchlaag in orde blijft en het versnipperde gras niet te groot en te grof wordt voor het bestaande gras.