Uw bedrijvengids
Image default
Woning en Tuin

Wat is plexiglas en waarvoor gebruik je het?

Een van de meest bekende kunststofsoorten is acrylaat, ofwel plexiglas. Dit materiaal is op de markt onder verschillende namen en wanneer je perspex of acrylglas tegenkomt, is dit hetzelfde als plexiglas. Het materiaal is ontzettend populair door zijn verschillende toepassingen en gemakkelijke bewerkingen. Het is daarnaast gemakkelijk te verkrijgen, onder andere online. Plexiglas koop je bijvoorbeeld online bij Van Viegen, waar ze je ook nog eens advies kunnen geven over welk soort en welke maat je nodig hebt.

 

Toepassingen

Plexiglas kent vele toepassingen, maar het belangrijkste doel is het vervangen van glas. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken als voorzetraam of als lichtkoepel. Eigenlijk kun je het overal voor gebruiken waar je normaal gesproken glas voor gebruikt. Het heeft echter wel wat voordelen ten opzichte van glas.

 

Plexiglas vs glas

Zo is plexiglas ten eerste lichter. Handig wanneer gewicht een belangrijke rol speelt bij hetgeen waarvoor je de plaat gaat gebruiken. Daarnaast is het beter te bewerken dan glas. Glas versplinterd of breekt veel sneller dan plexiglas, waardoor je niet alle bewerkingen kunt doen en voorzichtigheid belangrijk is. Plexiglas is steviger, waardoor je het op verschillende manieren kunt bewerken. Denk hierbij aan verhitten, waarna je het kunt verbuigen in de gewenste vorm. Je kunt de vorm er ook in zagen en er kan zelfs in geboord worden. Heel handig als je het bijvoorbeeld als lichtreclame of naambordje wilt gebruiken.

 

Budgetvriendelijk

Plexiglas is ook goedkoper dan glas, waardoor het toegankelijk materiaal is voor bijna elk budget. De plexiglas platen zijn daarnaast op maat te verkrijgen, maar er zijn ook standaard platen te koop die je gemakkelijk online besteld. En omdat zelf bewerken vrij makkelijk is, kun je het prima op maat zagen. Plexiglas is bij veel bouwmarkten en online winkels op voorraad, dus je hebt het direct of de volgende dag in huis. Bij glas duurt dit vaak veel langer.

 

Nette afwerking

Het materiaal is voor zowel binnen als buiten te gebruiken. Het is bestand tegen weersomstandigheden en uv straling. Het zal dus niet verkleuren door zonlicht. Plexiglas is goed te polijsten. Je hoeft dus helemaal geen harde hoeken aan een plexiglas plaat te hebben, dit kun je bewerken waardoor je een mooie, zachte rand krijgt. Dit gebeurt wel vaak met een machine en kun je het beste door een gespecialiseerd bedrijf laten doen.

 

Laat je adviseren

Kortom, pleaxiglas is een ideale vervanger van glas. Ben je niet zo thuis in dit materiaal, dan kun je bij onder andere Van Viegen uitgebreid advies vragen. Hun medewerkers staan voor je klaar om je te helpen bij het maken van de juiste keuze en maat.