Uw bedrijvengids
Woningen

Oorzaken van kalkaanslag

Je hebt vast wel eens meegemaakt dat er lelijke vlekken zichtbaar zijn op de douchetegels, in de wc of op de douchewand. Dit is waarschijnlijk kalkaanslag. Ook in apparaten kan kalkaanslag voorkomen, wat niet goed is voor de apparaten. Maar hoe ontstaat die kalkaanslag nou eigenlijk? En wat kun je doen om kalkaanslag te voorkomen? In dit artikel vertellen we je meer over hoe kalkaanslag ontstaat en wat je kunt doen om kalkaanslag te verminderen.  

Hoe ontstaat kalkaanslag? 

Kalkaanslag wordt gevormd wanneer calciumionen en magnesiumionen zich afzetten in je leidingwerk, kraanwerk of huishoudelijke toestellen. In hard water zit veel calcium en magnesium. Kalk ontstaat pas wanneer calcium een reactie aangaat met carbonaat. Hierdoor ontstaat calciumcarbonaat, ook wel kalk genoemd. Deze reactie ontstaat pas wanneer je water verwarmt. Hierdoor ontstaat kalkaanslag vaak in de douche, omdat je daar gebruik maakt van warm water. Als je dit wilt voorkomen, kun je het water bij je thuis verzachten met een waterontharder van https://softwatersystems.nl/

Wat is hard water?

In hard water komt dus meer calcium en magnesium voor, waardoor calciumcarbonaat kan ontstaan bij verwarming. De hardheid van het water uit de kraan verschilt per gebied. Wanneer de bodem in een gebied veel calcium en magnesium bevat, is de kans groot dat dit ook in het grondwater terug te vinden is. Voor je gezondheid is hard water niet erg, calcium is zelfs goed voor je botten. Hard water zorgt dus alleen wel voor meer kalkafzetting, waardoor je lelijke vlekken kunt krijgen in de douche of je last kunt krijgen van kalkaanslag in apparaten. 

Wat te doen tegen hard water en kalkaanslag? 

Op sommige plaatsen hebben de drinkwaterbedrijven een onthardingsinstallatie, waar het kalk uit het water gehaald wordt. Deze drinkwaterbedrijven kunnen echter nooit alle kalk uit het water halen en volgens de wet mag dit ook niet eens. De minimale waterhardheid in Nederland is 5,6 dH. Met deze waterhardheid heb je waarschijnlijk alsnog last van kalkaanslag. Je kunt er dan voor kiezen om ook in huis een waterontharder te plaatsen, zodat het water nog minder kalk bevat. Het water bij jou thuis wordt dan zachter en er zal minder kalk ontstaan als het water verwarmd wordt. Hiermee verklein je de kans op kalkaanslag in je apparaten, in de kranen en in de badkamer.