Uw bedrijvengids
Image default
Zakelijk

Bedrijfsbelastingen in Nederland

Je nieuwe bedrijf moet ook geregistreerd worden bij de Belastingdienst. Het is verstandig je zo snel mogelijk te laten registreren, zodat je BTW aftrek kunt claimen voor de investeringen die je doet om het bedrijf te starten.

Begin je een bedrijf zonder rechtspersoonlijkheid (eenmanszaak, VOF, maatschap of CV) dan kun je je tijdens je KvK afspraak bij de Belastingdienst laten registreren. Begin je een bedrijf met rechtspersoonlijkheid (BV, NV, coöperatie, stichting, vereniging) dan kun je de notaris vragen om je bij de Belastingdienst in te schrijven.

Belastingsoorten voor bedrijven
Heb je een bedrijf in Nederland, dan zul je sommige of alle van de volgende soorten belasting moeten betalen:

BTW
De meeste bedrijven zijn verplicht BTW te heffen op alle producten en diensten die ze in Nederland verkopen. Bijgevolg moeten bijna alle ondernemingen BTW-belasting (gewoonlijk 21 procent) bij hun verkoop optellen. De belastingdienst int deze belasting dan vier keer per jaar via de BTW aangifte.

Wat betekent de BTW voor je bedrijf?
Wanneer je klanten factureert voor je diensten, of een prijs vaststelt voor producten, moet je bovenop je gewone honorarium een extra BTW belasting van 21 procent toevoegen. Dit extra geld moet je opzij zetten, want je zult het in de komende maanden aan de belastingdienst moeten betalen.

Elk kwartaal bereken je (of je boekhouder) je BTW-aangifte en maak je de BTW die je verzameld hebt over naar het belastingkantoor.
Je kunt BTW aftrekken van bedrijfsgebonden uitgaven zoals materialen, reiskosten of uitrusting.

In het kader van de kleineondernemersregeling betaal je minder of geen BTW aan de Belastingdienst als je minder dan 1.883 euro BTW per jaar int (na aftrek).

Dien je de BTW-aangifte niet op tijd in, of is je betaling te laat, dan krijg je een boete. Wil je hier meer informatie over? Je kunt altijd de belastingdienst bellen

Inkomstenbelasting
Als je een bedrijf hebt, dan moet je jaarlijks je aangifte inkomstenbelasting doen, die vergelijkbaar is met als je in Nederland werkt. Het invullen van je inkomstenbelasting als je een bedrijf hebt is een beetje ingewikkeld, omdat je moet bewijzen dat je ondernemer bent om toegang te krijgen tot bepaalde belastingvoordelen (zie het gedeelte over belastingvoordelen hieronder). Een goede boekhouder is essentieel om je te helpen je inkomstenbelasting te berekenen.

Loonbelasting
Als je werknemers hebt, moet je als werkgever loonbelasting van hun loon aftrekken. Loonbelasting omvat loonbelasting en premies voor volksverzekeringen en pensioenen.

Vennootschapsbelasting
Als je een vennootschap hebt, zoals een BV of NV, dan moet je vennootschapsbelasting berekenen en betalen. Ook stichtingen en verenigingen moeten soms een aangifte vennootschapsbelasting doen.

Belastingvoordelen voor nieuwe bedrijven
Er zijn verschillende belastingvoordelen, gezamenlijk bekend als de ondernemersaftrek, die beschikbaar zijn voor nieuwe bedrijven in hun eerste jaren.

Investeringsaftrek 2021 (BIK)
De Baangerelateerde Investeringskorting (BIK) werd ingevoerd op 1 januari 2021. Deze regeling voor investeringsaftrek geldt voor investeringen in 2021 of 2022. De investeringsbeslissing moet na 1 oktober 2020 genomen zijn, de volledige betaling moet in 2021 of 2022 plaatsvinden en het nieuwe bedrijfsmiddel moet binnen 6 maanden na het nemen van de beslissing in gebruik worden genomen.

Bedrijfsgebonden aftrek
Als zelfstandige kun je ook werkgerelateerde kosten aftrekken van je jaarinkomen. Dit omvat materiaal en uitrusting, vervoers- en studiekosten, diensten in verband met je bedrijf, kosten voor het huren van een werkruimte of een deel van je huur als je vanuit huis werkt.

Bedrijfsadministratie
In Nederland zijn bedrijven verplicht hun administratie zeven jaar lang te bewaren. Dit omvat zowel elektronische als papieren administratie, zoals:

  • verzonden facturen
  • Ontvangen facturen
  • Bankafschriften
  • Contracten en overeenkomsten
  • Uitgaven voor bedrijfsactiviteiten

Hoe je facturen opmaken
Als je facturen voor je bedrijf maakt, moet je ze opeenvolgend nummeren en de volgende informatie geven:

Datum en factuurnummer
Bedrijfsnaam, adres, BTW & KvK nummers
Naam en adres van de klant
Beschrijving van het product of de dienst
Prijs exclusief BTW (BTW)
BTW tarief en bedrag