Uw bedrijvengids
Dieren

Tips over veehouden

Voor veel mensen is het een ver van hun bed show, toch zijn er ook veel mensen die het geweldig lijkt. Waar heb ik het over? Ik heb het over veehouder worden op een boerderij. Er zijn ooks teeds meer hobbyboeren en kinderboerderijen die beginnen met het houden van vee. Nu komt er natuurlijk wel heel veel kijken bij veehouden. Wat dan allemaal? We bespreken graag een paar punten met u in dit artikel.

 

Voeding

 

Volwassen runderen die kleinschalig en voor de hobby worden gehouden en die geen grote hoeveelheden melk hoeven te produceren hebben in de zomer voldoende aan enkel gras en hooi. In de winter heeft het gras onvoldoende voedingswaarde en zal vooral hooi nodig zijn. Bij sommige rassen zul je wel krachtvoer nodig hebben. Een liksteen voorziet in de behoefte aan zout en mineralen. Wanneer dieren onvoldoende ruwvoer tot hun beschikking hebben is het noodzakelijk deze dieren bij te voeren.

 

Huisvesting

 

Vaak lopen koeien bijna het hele jaar buiten rond. Maar naast een mooi weiland heeft het vee wel een goede stal nodig. De stal inrichting is daarbij heel erg belangrijk. Je moet zorgen dat er in de stal voldoende voorzieningen zijn voor de koeien. Een koeborstel is tegenwoordig ook echt een must voor de verzorging van de koe. Ook vindt de koe het zelf erg prettig.

 

Gedrag

 

Runderen zijn kuddedieren. In hun eentje kunnen ze gewoonweg niet goed functioneren. Meestal leven ze in een gemengd samengestelde kudde met een stabiele rangorde. Binnen die kudde kunnen vriendschappen gesloten worden tussen dieren die graag dicht bij elkaar grazen of slapen. Runderen vertonen het synchroon gedrag, dit houdt in dat zij gelijktijdig grazen en herkauwen.

 

Verzorging

 

Bij de beoordeling van de koe moet worden gelet op alertheid, glans en gladheid van de vacht, ontwikkeling, bevuiling, conditie, pens, huidbeschadigingen, zwellingen en pijn, graasgedrag, houding en beweging, productie en eventuele veranderingen. Dit dagelijks waarnemen is het uitgangspunt van een goede verzorging van de runderen.

http://www.wijsmanhandelenadvies.nl/