Uw bedrijvengids
Image default
Zakelijk

Hoe kan je bedrijfsafval verminderen?

Bedrijfsafval is een grote kostenpost voor veel ondernemers. Daarnaast is het slecht voor het milieu. Gelukkig zijn er verschillende manieren om de berg bedrijfsafval te verminderen en zo geld en grondstoffen te besparen. In deze blog geven we vijf tips waarmee je aan de slag kan gaan.

1. Recycleer en hergebruik

Een van de meest effectieve manieren om bedrijfsafval te verminderen is door te recycleren. Door afval te scheiden in verschillende containers, zoals papier, glas, plastic en restafval, kan het beter worden verwerkt en worden waardevolle materialen teruggewonnen.

Ook in het bedrijf zelf kan je misschien afvalstoffen hergebruiken. Zo bespaar je op de aankoop van nieuwe materialen en verminder je de hoeveelheid afval dat je moet afvoeren. 

2. Analyseer de werkplek

Om bedrijfsafval te verminderen, is het belangrijk om te weten hoeveel en welk soort afval je produceert. Door een analyse te maken van de werkplek, kan je in kaart brengen waar de grootste afvalstromen zich bevinden en waar er mogelijkheden zijn om te besparen. Kijk bijvoorbeeld naar de hoeveelheid papier die je gebruikt, de frequentie van de afvalophaling, de grootte van de afvalcontainers en de kosten die daarmee gepaard gaan. Deze informatie is de eerste stap naar een groenere onderneming. Zoals het spreekwoord zegt: meten is weten.

3. Werk papierloos

Werk zoveel mogelijk papierloos. Door gebruik te maken van digitale documenten, e-mails, online vergaderingen en cloudopslag, kan je het papiergebruik drastisch verminderen (of zelfs compleet elimineren). Dit heeft niet alleen voordelen voor het milieu, maar ook voor de efficiëntie en veiligheid van je bedrijf. Je bespaart immers op printkosten, opslagruimte en archivering, en je hebt altijd toegang tot je documenten, ook vanop afstand.

4. Vermijd water in kleine flesjes

Waarschijnlijk bied je je werknemers gratis water aan. Vermijd kleine plastic flesjes. Die vragen veel energie en grondstoffen om te produceren en te transporteren. Bovendien belanden ze vaak als zwerfvuil of sluikstort op straat of in de natuur. Een beter alternatief is om een waterkoeler of een kraanwaterfilter te installeren op de werkplek, zodat je medewerkers altijd toegang hebben tot vers en schoon water zonder het milieu onnodig te belasten.

5. Spreek met leveranciers

Bedrijfsafval verminderen doe je niet alleen. Ook leveranciers kunnen hun rol spelen. Zoek samen naar manieren om afval te vermijden. Misschien zijn er wel herbruikbare verpakkingen, of is er een milieuvriendelijker alternatief voor bestaande verpakkingsmaterialen. Denk ook aan de ecologische impact van transporten tussen jouw bedrijf en dat van de leverancier.