Uw bedrijvengids
Bedrijven

Welke onderdelen komt u tegen in uw groepenkast?

Dat een groepenkast groepen bevat, dat weten de meeste mensen wel. En van een aardlekschakelaar hebt u ongetwijfeld ook wel eens gehoord. Maar een groepenkast bestaat uit diverse onderdelen waar u misschien nog nooit van gehoord hebt of waarvan u niet weet waar ze voor dienen. In dit artikel lichten we er enkele onderdelen uit.

Hoofdschakelaar

Met de hoofdschakelaar kunt u de hele installatie met één hendel spanningsloos maken. Dit wordt vooral gebruikt als er aan de installatie gewerkt moet worden. Door één verrichting kunt u of uw installateur veilig aan het werk. Volgens NEN 1010 is de hoofdschakelaar een verplicht onderdeel voor de groepenkast.

Beltrafo

Een deurbel werkt op zwakstroom (+/-  8V) waardoor deze niet rechtstreeks op 220V kan worden aangesloten. Een beltrafo is een transformator die ervoor zorgt dat de spanning wordt omgevormd. Dit onderdeel wordt bevestigd in de groepenkast en verbonden met de deurbel.

kWh meter

Een kWh-meter meet het stroomverbruik van een lichtgroep of zelfs van een complete installatie. Hiermee krijgt u inzicht in uw energieverbruik. De letters kWh staan voor kilowattuurmeter. De kWh-meter in uw groepenkast meet echter niet het verbruik van één enkel apparaat. Hiervoor hebt u een kWh-meter nodig die u in het stopcontact kunt steken.

Stopcontact

Een stopcontact in groepenkast kan handig zijn om een modem aan te sluiten of als stroomvoorziening voor een noodlamp of stofzuiger. Hiervoor gebruikt u een DIN-rail stopcontact. Welk stopcontact u nodig hebt hangt af van uw merk groepenkast. Zo zijn er bijvoorbeeld ABB HAF, Hager en Attema stopcontacten die elk een eigen DIN-rail systeem hebben.

Andere onderdelen

Andere veel voorkomende onderdelen zijn wat uitgebreider beschreven in de volgende artikelen:

–          Heb ik altijd een fornuisgroep nodig

–          Zonnepanelen en uw groepenkast

–          Het verschil tussen een aardlekschakelaar en een aardlekautomaat

Vragen?

Alle genoemde onderdelen en nog veel meer op het gebied van elektrotechnische installaties kunt u vinden bij Elektro Oké. Ook voor vragen en advies over groepenkasten kunt u bij ons terecht. U kunt ons bereiken via www.elektrooke.nl

 

https://www.elektrooke.nl/