De Franse champagne Veuve Clicquot is een bekende naam in de champagnewereld. Jij hebt, als liefhebber van de beste champagnes, uiteraard al van deze champagne gehoord. Maar wat weet jij over deze champagne en het bijbehorende huis? Alles? Heel goed! Nog niet alles? Geen probleem. Na het lezen van dit blog heb jij je kennis over Veuve Clicquot netjes opgekrikt. Een stukje geschiedenisZeg je Veuve Clicquot, dan zeg je Nicole Barbe Ponsardin, beter bekend als mevrouw Clicquot. Zij was in de 19e eeuw de drijvende kracht achter het champagnehuis, afkomstig uit de champagnestreek rond Reims. Op haar 28e overleed haar man, wat ervoor zorgde dat ze in 1805 de volledige leiding kreeg over het champagnehuis en de opvoeding van haar dochter. De naam van het champagnehuis komt overigens van de vertaling van veuve, wat weduwe betekent. Voor de dood van haar man heette het huis namelijk Clicquot, na zijn overlijden is de term Veuve er aan toegevoegd. Het champagnehuis ging onder haar leiding door het spreekwoordelijke dak. In Reims kreeg ze daarom ook de bijnaam La Grande Dame de le Champagne. Dit was in een tijd waar vrouwen geen toegang kregen tot het bedrijfsleven heel erg bijzonder. Ter ere van deze zakenvrouw organiseert Veuve Clicquot sinds 1972 jaarlijks de Prix Veuve Clicquot, oftewel de verkiezing van zakenvrouw van het jaar. De eerste jaren werd deze prijs alleen in Frankrijk uitgereikt, maar sinds 1981 deelt ook Nederland mee in deze vreugde. Het productieprocesDe champagnes van Veuve Clicquot hebben een perfecte mix tussen kracht en zachtheid. Deze twee elementen worden in stand gehouden door aroma’s en frisheid. De aroma’s die je tijdens een goede slok proeft, zijn honing, vanille, brioche, wit fruit en rozijnen. Alles gecombineerd zorgt voor een volle en stevige structuur. Uiteraard met de beste, frisse smaak. Maar hoe wordt deze heerlijke champagne gemaakt? Mevrouw Clicquot vond daar een trucje voor uit. Samen met de keldermeester ontwikkelde ze de zogeheten pupitre, oftewel een stellage waarin de flessen rusten en waarbij de gistprop langzaam aan de hals in wordt gewerkt. Door deze, destijds, nieuwe manier van produceren wordt gezegd dat mevrouw Clicquot de eerste rosé heeft geproduceerd. Het grootste deel van de druiven die wordt gebruikt bij de productie van Veuve Clicquot is Chardonnay, ondanks het feit dat het champagnehuis bekend staat als een fervent gebruiker van Pinot Noir. De oogst vanuit Reims van Veuve Clicquot is jaarlijks goed voor ongeveer 30% van de gehele champagneproductie. Proost! |
https://muselet.nl/ |
