Uw bedrijvengids
Image default
Financieel

Wanneer krijg je te maken met een incassobureau?

Als jij een openstaande schuld hebt die je niet op tijd betaalt, kan er een incassobureau worden ingeschakeld. Namens de schuldeiser zal het incassobureau proberen om het openstaande het bedrag bij jou te innen. Een incassobureau stuurt je één of meerdere aanmaningen die je binnen 14 dagen moet betalen. Betaal je ondanks de aanmaningen nog steeds de schuld niet af? Dan kan de rechter je een vonnis opleggen tot het betalen van de schuld plus alle bijkomende kosten.

Schuld niet betalen

Als jij rekeningen of schulden niet of niet op tijd betaalt, kan er een incassobureau worden ingeschakeld door de schuldeiser. De kosten voor het incassobureau kunnen bij jou in rekening gebracht worden. Hiervoor moet de schuldeiser je wel minimaal 1 aanmaning sturen. Je krijgt 14 dagen, oftewel twee weken, de tijd om de nota alsnog te voldoen. Betaal je niet binnen deze termijn? Dan moet je naast de rekening ook incassokosten betalen. In de aanmaning moet vermeld worden hoe hoog de incassokosten zijn als je niet, of niet op tijd, betaalt. Betaal je nog steeds de rekening niet? Dan kan de rechter besluiten dat jij de hele schuld moet betalen plus alle kosten.

Gerechtsdeurwaarder

Met de uitspraak van de rechter kan de schuldeiser een gerechtsdeurwaarder inschakelen. Zo word je gedwongen om alsnog te betalen. Een incassobureau mag namelijk geen beslag nemen op jouw bezittingen of inkomen. De gerechtsdeurwaarder kan dit wel en kan onder andere beslag leggen op een deel van jouw inkomen of uitkering, je bankrekening, inboedel en eventueel zelfs op je woning. Om te voorkomen dat het zo ver komt is het verstandig om al in een vroeg stadium een advocaat in te schakelen. Rechtnet Advocaten: uw incassobureau nabij Gorinchem staat je bij met deskundige hulp.

Incassobureau kan geen beslag leggen

Volgens de wet mag een incassobureau minder dan een gerechtsdeurwaarder. Het is goed om te weten dat een incassobureau geen beslag kan leggen op jouw goederen, bijvoorbeeld je inboedel of je loon. Daarnaast is het niet toegestaan voor een incassobureau om officiële documenten uit te brengen, zoals een dagvaarding.