Uw bedrijvengids
Image default
Zakelijke dienstverlening

Zo ga je na hoeveel geluid er geproduceerd wordt op de werkvloer

Binnen bepaalde sectoren wordt er behoorlijk wat geluid geproduceerd. Dat is iets waar je als aannemer bijvoorbeeld niet altijd iets aan kunt doen. Het is echter wel iets om rekening mee te houden. Wanneer er bij jouw dagelijkse werkzaamheden veel geluid vrijkomt, ben je vast en zeker op de hoogte van de meetapparatuur die hiervoor bestaat. Belangrijk is om ook daadwerkelijk geluidsmetingen uit te voeren. Zo weet je bijvoorbeeld wanneer je omwonenden moet informeren of wanneer personeel met gehoorbeschermers moet werken.  

Gebruik de juiste apparatuur 

Wil je geluidsmetingen uitvoeren? Maak in dat geval ook gebruik van meetapparatuur van hoge kwaliteit. Ga bijvoorbeeld voor een geluidsmeter klasse 1 van een betrouwbare fabrikant. Op die manier weet je zeker dat de metingen die je uitvoert ook betrouwbaar zijn. Dat is wel zo belangrijk, want als er te veel lawaai wordt geproduceerd kan dit hele nare gevolgen hebben. Zo kunnen omwonenden bijvoorbeeld klachten indienen en kunnen hier ook behoorlijk hoge boetes opstaan. Je wilt klachten daarom ook altijd voor zijn en de juiste maatregelen kunnen treffen. 

Weet ook wanneer je de apparatuur moet kalibreren 

Wees je er ook van bewust dat meetapparatuur soms gekalibreerd moet worden. Dat is iets wat je aan een kalibratie bureau kunt overlaten. Een dergelijk bedrijf zorgt ervoor dat jouw apparatuur weer nauwkeurige waardes aangeeft. Je kunt ook bij een kalibratie bureau nagaan hoe vaak de apparatuur in jouw geval gekalibreerd moet worden. Vaak is dat één tot twee keer per jaar. Dat is echter ook iets wat sterk afhangt van de mate waarop de meetapparatuur gebruikt wordt. 

Maatregelen nemen tegen geluidsoverlast 

Heb je, bijvoorbeeld met een geluidsmeter klasse 1, geconstateerd dat er veel lawaai geproduceerd wordt? Dan zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen. Zo zijn er bijvoorbeeld veel bedrijven die in dit geval geluidsschermen plaatsen. Belangrijk is ook altijd om contact op te nemen met omwonenden om ze in te lichten over de werkzaamheden die plaatsvinden. Zorg je ervoor dat je korte lijntjes houdt met omwonenden, dan kun je overlast vaak beperken. Je kunt ook een ontheffing aanvragen.