Uw bedrijvengids
Gezondheid

Psycholoog

Het woord psycholoog is een samenstelling van de 2 oud Griekse woorden psycho (ziel) en loog (woord, gedachte). Het doel is dan ook iemands gedrag verklaren, verbeteren en of voorspellen. Mensen zien het vaak als een grote stap om richting een psycholoog te gaan, maar dat is een drempel waar je jezelf overheen moet zetten. Therapie bij een psycholoog kan je namelijk helpen tot het oplossen van problemen, het veranderen van gedrag maar ook kan het leiden tot nieuwe inzichten. Er zijn verschillende vormen van therapie die stuk voor stuk in dit artikel behandeld zullen worden.

Oplossingsgerichte therapie – als u merkt dat uw problemen variëren, dus u heeft er op de ene dag meer last van dan op de andere dag dan is dit een goede vorm van therapie. In deze vormt wordt bijvoorbeeld aandacht besteed aan momenten dat de problemen minder waren en hoe dit dan kan komen. Dit lijdt vaak tot verhelderende inzichten.

Cognitieve gedragstherapie – U heeft vast al gemerkt dat andere mensen veel invloed hebben gehad in uw leven. Het is logisch want anderen reageren op u en u reageert weer op anderen. Op deze manier bent u dan ook geworden wie u nu bent. Het kan dan ook zijn dat u op een bepaalde manier naar de wereld kijkt, en moeilijk er een andere visie op na kan houden. Bij cognitieve gedragstherapie helpt u om verkeerde denkpatronen op te sporen, en geeft u daarnaast de ruimte om anders tegen de wereld aan te kijken. U zult merken dat u op een andere manier in contact komt met mensen en daarbij positieve ervaringen zal krijgen.

EMDR – eye movement desensitization and reprocessing, wordt afgekort tot EMDR. Het is een therapie die speciaal is ontwikkeld voor mensen die last blijven houden van een traumatische ervaring. Deze ervaringen kunnen verschillen van verkeersongevallen tot geweldsmisdrijven en van pesterijn tot krenkingen. Gemeen hebben ze vaak dat het er nog steeds is en invloed heeft gehad op de ontwikkeling van iemands leven.

http://www.psychologiepraktijkjonkman.nl/