Uw bedrijvengids
Image default
Vervoer en transport

Wat kun je doen met je auto? Inclusief chiptuning

Er bestaan vele soorten mensen en vele soorten interesses. Soms komen deze interesses voort uit een eigenschap, soms is het overgeslagen van vader op zoon of van moeder op dochter. Hoe dan ook; vaak uit dit zich tot een hobby. Je hebt ontelbaar veel soorten hobby’s en de een is hier nog obsessiever mee bezig dan de ander. Zo geldt dit ook voor auto’s. Sommige mensen zijn helemaal autogek en neem ze dat eens kwalijk. Dit is onmogelijk. De gave geluiden, de enorme hoeveelheden kracht die ze produceren en de geweldige sportieve vormen; om van te genieten! Met auto’s kun je dan ook enorm veel doen, waaronder chiptuning. Chiptuning is een bepaalde techniek die tegenwoordig erg populair is. We vertellen je in deze blog alles wat je kunt doen met een auto, gezien in het licht van aanpassingen. 

Chiptuning

Goed, chiptuning is net al één of twee keer aangehaald. Dit is niet voor niet, chiptuning is namelijk één van de eerste dingen die een autoliefhebber doet als hij of zij een aanpassing maakt aan zijn of haar auto. Dit komt omdat chiptuning een vrij gemakkelijke manier is om de prestaties van je auto te verhogen. Hoe doet een bedrijf dat? Nou, een auto bevat een boordcomputer. 

 

Een boordcomputer bevat eigenlijk het DNA van je auto. Zo zijn er in de auto veiligheidsmarges opgenomen door de fabrikant die de auto in staat stellen onder de meest erbarmelijke omstandigheden, brandstoffen en motorolie toch nog te laten draaien. Omdat we in Europa niet echt erbarmelijke omstandigheden, brandstoffen en motorolie kennen, zijn deze veiligheidsmarges vrij overbodig. Met chiptuning wordt dan ook meer van die veiligheidsmarges benut zonder schade toe te brengen. Dit stelt je auto in staat beter te presteren. Hij trekt dus harder en sneller op, hoe gaaf!

Uitlaatsysteem

Na chiptuning is een uitlaatsysteem veranderen de droom van iedere autoliefhebber. Een mooie brom en misschien zelfs wel vlammen uit de uitlaat zal ervoor zorgen dat je helemaal het mannetje (of vrouwtje) bent op de weg. Dit is echter een iets meer gecompliceerde ingreep ten opzichte van chiptuning. Je kunt meerdere dingen doen met je uitlaatsysteem, maar de goedkoopste en makkelijkste manier voor meer geluid en meer vermogen is het weglaten van onderdelen. Er zijn hier regelingen voor en deze zullen ook worden gekeurd tijdens de APK. Toch kun je bijvoorbeeld een eind- of middendemper verwijderen. Dit produceert meer geluid en zal zorgen voor een wat specialer effect. Je moet echter nog wel voldoen aan de geluidsnormen! 

Wrappen

Het wrappen van een auto is, naast chiptuning en wat veranderen aan je uitlaatsysteem, een veelgebruikte manier om je auto te upgraden. Het wrappen verandert echter niets aan de prestaties van je auto of het geluid, maar aan het uiterlijk. Wrappen houdt in dat er een soort folie om je auto komt. Er wordt een gave kleur aangebracht, bijvoorbeeld mat zwart of een fluorescerend effect. Je geeft hiermee in één klap een heel ander uiterlijk aan je auto.