Uw bedrijvengids
Image default
Woning en Tuin

Een sedum dak aanleggen? Zo doe je dat.

Een sedum dak aanleggen is geen simpele taak. Het wordt dan ook altijd aanbevolen om een expert hiervoor in te schakelen, want goedkoop is vaak duurkoop. Met name als het om eventuele schade aan je dak gaat. Mocht je toch erg handig zijn en zelf een sedum dak willen aanleggen, bekijk dan ons onderstaande stappenplan.

Stap 1 sedum dak aanleggen: de voorbereidingen

Vink onderstaande checklist af voordat je gaat beginnen met het aanleggen van je sedum dak:

 • Je weet welke afmetingen je aan te leggen sedum dak heeft

 • Controle dak (waterdicht en schadevrij)

 • Dak is schoongemaakt en opgeruimd

 • Aanschaf kant-en-klare sedumdak pakketten of cassettes

Je dak is nu klaar voor de aanleg…op naar stap 2.

Stap 2 sedum dak aanleggen: de opbouw

Je gaat nu laag voor laag het sedum dak aanleggen. De opbouw van de meeste sedum daken ziet er als volgt uit van onderen naar boven:

 • Je huidige dakbedekking

 • Een wortelwerende beschermlaag als je dak zelf niet wortelwerend is: leg de wortelwerende folie goed aansluitend en overlappend (50 cm) neer.

 • Een beschermdoek/ waterabsorberende mat: rol het uit tot de rand van je sedum dak en knip het op maat.

 • De drainagelaag: voor de afvoer van overtollig water. Rol de drainagebanen haaks uit over de wortelwerende folie. Als deze nog op maat gesneden dienen te worden, doe dit dan niet op de dakbedekking maar op de grond. Het filtervlies aan de bovenkant dient een overlap te hebben van 10 cm, want hiermee worden de naden bedekt als je de drainage banen naast elkaar legt.

 • Het scheidingsprofiel: voor de scheiding tussen het groendak en de grindstrook.
  Plaats dit profiel op minimaal 20 tot 30 cm van de dakrand met de voet aan de kant van de grindstrook. Soms moet je het scheidingsprofiel apart bestellen, dus controleer bij je sedum dak aanleggen altijd eerst je pakket voordat je begint.

 • De substraatlaag van mineralen: deze laag voorziet de beplanting van water en voeding en zorgt voor de verankering van de wortels.
  Rol de subtraatrol haaks uit over de drainage banen en zorg ervoor dat de substraat banen zonder overlap op elkaar aansluiten. Als het erg droog en warm weer is, verzadig dan de rol met water voordat je de vegetatiematten gaat installeren.

 • De laatste laag bij een sedum dak aanleggen is uiteraard de vegetatielaag. Rol de sedummatten een voor een haaks uit over het substraat. Begin met het uiteinde van de sedummat bovenop en rol dan het uiteinde van de mat voorzichtig weer terug. Zorg er hierbij voor dat deze op de juiste positie ligt aan het begin van de baan. De sedummatten moeten niet overlappen, maar wel goed op elkaar aansluiten. (Als je hebt gekozen voor sedum cassettes, kun je deze gemakkelijk in elkaar klikken.)

Stap 3 Sedum dak aanleggen: de puntjes op de i zetten

Je nieuwe sedum dak aanleggen is bijna klaar. Wat nog rest is de afwerking. Bedek de hemelwaterafvoer met bijvoorbeeld een inspectieput, een bolrooster of een bladvanger. Hierdoor wordt je sedumdak geen zwembad. Plaats hierna het grind tussen het sedumdak en de dakrand op gelijke hoogte. Bewater tenslotte de sedummatten direct na het aanleggen van je sedum dak. Dit is noodzakelijk voor de doorworteling van de sedummatten in de onderliggende substraatlaag.

En klaar is Kees..je hebt nu zelf je sedum dak mooi aangelegd!