Uw bedrijvengids
Image default
Woning en Tuin

Wat is schuimbeton en waar is het allemaal voor te gebruiken?

Ervaren klussers weten misschien allang wat schuimbeton is en hebben er misschien al heel vaak mee gewerkt. Het kan zijn dat nieuwe klussers of mensen die eigenlijk nooit klussen nog niet weten wat is schuimbeton? Schuimbeton kan heel handig zijn bij bepaalde klussen en zelfs een betere oplossing zijn dan andere materialen. In deze blog zullen we uitleggen wat is schuimbeton en zullen we alle voordelen op een rijtje zetten. Heb je dus nog een grote klus staan waar je schuimbeton voor moet gebruiken of wil je meer weten over schuimbeton? Lees dan snel verder!

Wat is schuimbeton precies en wat zijn de voordelen?

Schuimbeton bestaat uit cement, zand, kalk en water. Door dit mengsel is schuimbeton heel erg isolerend. Het heeft ook een gesloten structuur, waardoor het een oppervlakte helemaal kan opvullen. Wat is schuimbeton nog meer? Het is een zelfnivellerend product. Dit houdt in dat het uit zichzelf over een oppervlakte verspreidt. Je hoeft het dus niet glad te strijken en naar de hoekjes toe te strijken, aangezien het dat zelf doet. Zo zullen alle kleine gaatjes en kiertjes vanzelf opgevuld worden. Verder is het vochtwerend, wat ideaal is als je ermee gaat klussen. Bovendien is het schimmel bestendig. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over schimmel ophoping.  Daarnaast is schuimbeton licht van gewicht. Het zorgt dus niet voor al te veel druk, waardoor het bruikbaar is voor heel veel verschillende klussen. 

Wanneer is schuimbeton voor toepassing?

Schuimbeton kan dus voor heel veel verschillende klussen gebruikt worden. Als je bezig bent met een vloer aan te leggen, kan je schuimbeton gebruiken voor de isolerende funderingsvloer. Doordat het waterdicht is en isolerend is het dan ook een perfect materiaal voor je vloer. Je kan het ook gebruiken als onderlaag voor je vloerverwarming om bestaande vloeren mee te renoveren. Verder is het ook te gebruiken om kruipruimtes op te vullen. Doordat het de ruimte uit zichzelf helemaal opvult, kan je vochtproblemen of schimmels tegengaan. Wat is schuimbeton nog meer handig voor? Doordat het helemaal vochtwerend is, kan het dus ook helemaal nat worden. Schuimbeton is dus ideaal om rondom een zwembad te plaatsen.

Vloerrenovatie Top Renovloer

Hoe breng je schuimbeton aan?

Wat is schuimbeton als je het niet zelf kan plaatsen? Als je een ervaren klusser bent en je de juiste gereedschappen hebt, is het mogelijk om schuimbeton zelf te storten. In andere gevallen is het verstandig om het te laten doen. Als eerste is het belangrijk dat je ondergrond helemaal egaal is. Zo zal het schuimbeton ook recht komen te liggen. Ook is het belangrijk dat alle puin verwijderd is. Daarna zal er bouwfolie aangebracht worden. Dit hoeft echt niet dik te zijn, maar moet wel losjes aangebracht worden. Als er namelijk te veel spanning op staat, kan de bouwfolie door het schuimbeton gaan scheuren. Om er zeker van te zijn dat er genoeg schuimbeton gestort wordt, kunnen er kleine paaltjes neergezet worden. Deze paaltjes heten piketpaaltjes en de bovenkant van het paaltje moet even hoog zijn als de bovenkant van het schuimbeton. Daarna kan het schuimbeton gestort worden.