Uw bedrijvengids
Woning en Tuin

Kamersteiger en rolsteiger, wat zijn de verschillen?

Wanneer je aan een klus begint waar je een steiger bij nodig hebt, is het de vraag wat voor soort steiger je gaat kiezen. Ga je voor een kamersteiger of voor een rolsteiger en wat is eigenlijk het verschil tussen die twee. Wij leggen het aan je uit in dit artikel. 

Wanneer gebruik je welke soort? 

Er is één groot verschil tussen een rolsteiger en een kamersteiger en dat is waarvoor ze gemaakt zijn. Een steiger van rolsteiger.net is namelijk gemaakt voor binnengebruik en een rolsteiger voor buitengebruik. Hoewel dat natuurlijk de eerste intentie is, betekent dat niet dat een rolsteiger niet binnen gebruikt kan worden of dat een kamersteiger niet buiten gebruikt kan worden. Wanneer je dit wilt gaan doen, moet je je wel altijd aan de voorschriften op het gebied van opbouw en veiligheid blijven houden. 

Werken op grote hoogte

Wanneer je buiten op grote hoogte gaat werken, heb je een rolsteiger nodig. Rolsteigers zijn speciaal gemaakt om op grote hoogte te werken. Hiervoor hebben ze speciale zwenkwielen met spindel. Door deze zwenkwielen met spindel kan de rolsteiger in hoogte versteld worden en kan de rolsteiger op ongelijke ondergronden staan. Een kamersteiger heeft dit niet. Daardoor is het dus niet mogelijk om met een kamersteiger op grote hoogtes of op een ongelijke ondergrond te staan. 

De verschillen in opbouw

Buiten het verschil dat we net noemden, zijn er nog meer verschillen tussen kamersteigers en rolsteigers. Zo zit er een groot verschil in de opbouw van beide steigers. Kamersteigers zijn vaak sneller en makkelijker op te bouwen in vergelijking met rolsteigers. Dit komt doordat een kamersteiger meer eenvoudige onderdelen heeft en soms zelfs al kant-en-klaar is. Bij een rolsteiger is dit niet het geval. Kamersteigers kunnen zelfs door één persoon opgebouwd worden en bij het opbouwen van rolsteigers heb je meerdere personen nodig. Je weet in ieder geval of je voor jouw klus een rolsteiger of een kamersteiger nodig hebt!

De overeenkomsten tussen kamersteigers en rolsteigers

Rolsteigers en kamersteigers hebben ook een paar overeenkomsten. Zo worden dezelfde maatvoeringen gehanteerd en zijn de onderdelen van een rolsteiger vaak ook bruikbaar bij een kamersteiger. Je kunt dus zowel een rolsteiger als een kamersteiger gebruiken, met onderling uitwisselbare onderdelen. Let er wel op dat dit niet bij elke soort rolsteiger of kamersteiger het geval is.