Uw bedrijvengids
Image default
Zakelijk

Fasen, activiteiten en betrokken belanghebbenden in het proces

Productontwikkelingproces is een proces waarbij nieuwe producten op de markt worden gebracht. Het omvat een reeks activiteiten en belanghebbenden die allemaal samenwerken om een succesvol product te creëren. In deze blogpost kijken we naar de fasen, activiteiten en belanghebbenden die betrokken zijn bij het proces.

De fasen van productontwikkeling

Bij productontwikkeling zijn er zes belangrijke fasen: planning, ideegeneratie, conceptontwikkeling testen, productontwikkeling testen, markttesten en commercialisatie. Hier volgt een overzicht van elke fase:

Planningsfase

De eerste stap in productontwikkeling is planning. Tijdens deze fase ontwikkelt het team een stappenplan voor het project. Dit omvat het bepalen van mijlpalen en doelen en het schetsen van de middelen die nodig zijn om ze te bereiken. Bovendien is dit ook het moment waarop potentiële risico’s moeten worden geïdentificeerd en aangepakt.

Ideeëngeneratiefase

Deze fase richt zich op het genereren van ideeën voor potentiële producten of functies die beter aan de behoeften van de klant kunnen voldoen dan de huidige oplossingen op de markt. Het begint traditioneel met brainstormsessies waar teamleden onconventionele oplossingen kunnen bedenken die nog niet eerder zijn onderzocht. Daarna moeten de ideeën worden beperkt op basis van haalbaarheid en potentiële waarde voor de klant.

Conceptontwikkeling testfase

In deze fase worden concepten ontwikkeld op basis van de eerste ideeën die tijdens de vorige fase zijn gegenereerd. Teams moeten samenwerken om verschillende ontwerpopties te verkennen en gegeven gestuurde methoden zoals enquêtes of focusgroepen gebruiken om mogelijke oplossingen te testen voordat ze in productie worden genomen. Dit helpt teams om feedback te krijgen van echte gebruikers, wat kan helpen om hun product verder te verfijnen voor de lancering.

Productontwikkeling en testfase

Nadat de concepten in de vorige fase zijn getest, gaan de teams in deze fase verder met de ontwikkeling van hun definitieve product prototype voor productiegebruik. Op dit punt worden gedetailleerde specificaties bepaald, zoals productieprocessen en kostenramingen voor materialen die in de productie worden gebruikt, maar ook technische ontwerpen voor onderdelen die op de juiste manier moeten worden gemaakt of moeten worden betrokken van leveranciers die buiten de mogelijkheden van het bedrijf vallen. Daarnaast moeten er op dit moment kwaliteitscontroles worden uitgevoerd om er zeker van te zijn dat alle geproduceerde componenten voldoen aan de industrienormen voordat ze op de markt worden gebracht voor publieke consumptie later nadat verdere tests zijn uitgevoerd door consumenten die hun producten direct gebruiken in scenario’s in de echte wereld in plaats van alleen theoriesimulaties die worden gebruikt in prototypes in eerdere stadia van productlevenscycli.

Markt Testen Fase

Op dit punt beginnen teams echte klanten bij hun producten te betrekken door bètatests uit te voeren of door programma’s voor vroege toegang aan te bieden, waarbij geselecteerde gebruikers praktische ervaring kunnen opdoen met aankomende versies van een voltooide versie voordat deze volledig is gelanceerd, zodat ze de tijd hebben om eventuele problemen aan te passen die door deze testers zijn gevonden, zodat ze de klanttevredenheid kunnen garanderen zodra deze volledig beschikbaar is in winkels over de hele wereld. Dit is ook waar bedrijven vaak extra marketingcampagnes doen gericht op specifieke demografische groepen op basis van feedback van gebruikers die ze tijdens deze fase ontvangen.

Commercialiseringsfase Nadat alles grondig is getest, aangepast, goedgekeurd, van een merk voorzien, verpakt en verzonden van de productielocaties naar regionale distributiecentra in de landen waar ze van plan zijn te verkopen, is het tijd voor de officiële lancering dag! Er komt veel bij kijken om alles soepel te laten verlopen, maar hier moeten de teams hun successen vieren waar ze hard voor hebben gewerkt! Hun harde werk heeft zijn vruchten afgeworpen! Gefeliciteerd! Nu heeft iedereen die betrokken is bij de creatie rust nodig terwijl de klanten genieten van wat de creatie heeft gemaakt totdat het volgende project begint!