Uw bedrijvengids
Image default
Zakelijk

Je bedrijf verkopen? Zo doe je dat

Er kunnen verschillende redenen zijn die leiden tot de verkoop van een eigen bedrijf. Misschien heb je een pensioenleeftijd bereikt, of ben je toe aan een nieuwe uitdaging. Wat de reden ook mag zijn, de verkoop van een bedrijf is nooit makkelijk. Wil jij jouw bedrijf verkopen? In dit artikel geven we 3 tips, zodat we jou een beetje op gang helpen.

Wat is jouw doelstelling?

Bij de overdracht van een bedrijf komen veel emoties kijken. Het is daarom allereerst van belang dat je kijkt naar persoonlijke doelstellingen; wat wil jij bereiken met de verkoop van jouw bedrijf? Vaak komen bij zo’n beslissing veel emoties kijken. Het is natuurlijk niet niks. Om tot realistische persoonlijke doelstellingen te komen is het daarom gunstig om te praten met vrienden en familie. Zij kennen jou persoonlijk het best en kunnen je daarom goed adviseren. Wil je bijvoorbeeld na de verkoop toch nog af en toe langskomen en deels betrokken blijven of wil je het hoofdstuk helemaal afsluiten? Dat zijn allemaal zaken waar je over na moet denken.

Naast persoonlijke doelstellingen is het ook van belang dat je nadenkt over zakelijke doelstellingen. Hoeveel wil je bijvoorbeeld vragen voor je bedrijf? En wat is voor jou het beste moment om je bedrijf te verkopen? Om deze vragen te beantwoorden zou je bijvoorbeeld een business coach kunnen inschakelen.

Informatieoverdracht, wat houdt dat in voor jou?

De informatieoverdracht is cruciaal bij de verkoop van je bedrijf. Hier komt een tweetal documenten bij kijken. Allereerst moet je een informatiememorandum aanleveren. Dit bestand is niet anoniem, en geeft de potentiële koper informatie over jouw bedrijf. Dingen die bijvoorbeeld in dit document besproken worden zijn: marketing, juridische structuur, financiën, gegevens over je management en personeel en nog veel meer. De geïnteresseerde partij moet goed geïnformeerd zijn over het bedrijf,

zodat jullie samen kunnen onderhandelen over de kosten. Naast het informatiememorandum moet je ook een investeringspropositie kiezen, die op zijn beurt wel anoniem is.

Is jouw bedrijf al klaar voor de verkoop?

Als jij weggaat bij je bedrijf is het van belang dat andere werknemers jouw taken kunnen overnemen. Om te zorgen voor een soepele overdracht is het daarom belangrijk om werknemers die jij geschikt vindt langzaam op te leiden hierin. Daarnaast is het belangrijk om alle contracten te checken. Zijn deze nog accuraat en actueel? Heb je een kantoor? Dan is het ook handig om even de huurovereenkomst te checken.