Uw bedrijvengids
Image default
Zakelijke dienstverlening

Wat doet een accountant en hoe belangrijk is hij voor jouw onderneming?

Een accountant is een beroepsbeoefenaar die gespecialiseerd is in verschillende aspecten van individuele en bedrijfsfinanciën. Accounting is het vakgebied dat verantwoordelijk is voor het meten en beheren van financiële informatie die managers helpt goede financiële beslissingen te nemen.

 

Een accountant in Etten-Leur kan handelstransacties volgen, de financiële resultaten van een onderneming controleren en er verslag over uitbrengen, en financiële overzichten opstellen. Afhankelijk van de informatie die moet worden beheerd, zijn er de volgende soorten accounting:

Financiële accounting

Verzamelt, analyseert en verzendt de door je eerder gestructureerde informatie over de financiële situatie van de onderneming. De financiële accountant is degene die de inkomsten en uitgaven controleert en deze, rekening houdend met de verkregen informatie, voorlegt aan anderen, zoals partners of investeerders.

Fiscale accounting

Dit onderdeel van de accountant is verantwoordelijk voor het beheer van de te betalen belastingen, alsmede voor de verslagen daarover. Degenen die met deze accounting zijn belast, zijn zeer goed op de hoogte van de wetten die voor elke regio gelden en die door de autoriteiten zijn vastgesteld. Afhankelijk van de regio en het land waar je zich bevindt, zal de boekhoudkundige controle vaak verschillend zijn.

Management accounting

Degenen die zich met dit deel van de accounting bezighouden, zijn belast met het verzamelen van informatie om de door een onderneming gegenereerde uitgaven te volgen. Zij zijn het ook die de kosten in de toekomst ramen.

Waarom heb ik een accountant nodig in mijn bedrijf?

Een accountant zal je meer mogelijkheden geven om met cijfers te werken, omdat deze professional je zal helpen een beter evenwicht te vinden in jouw financiële operaties. Bovendien kunnen zij je, indien nodig, adviseren over de beste belastingstrategieën die jouw onderneming moet volgen.

 

Als jouw bedrijf bijvoorbeeld op zoek is naar krediet, zult je moeten aantonen dat jouw bedrijf financieel gezond en georganiseerd is. Zonder twijfel zal een accountant jouw bondgenoot zijn om dit te bereiken.

Conclusie

Zoals blijkt, zijn de financiën van essentieel belang voor het succes van jouw onderneming, en daarom moet je ze onder de verantwoordelijkheid van een gekwalificeerde professional laten. Vergeet niet dat een accountant kennis heeft op vele gebieden, en op die manier een strategische bijdrage kan leveren aan jouw onderneming.

 

Een accountant herinnert je er niet alleen aan wanneer en hoeveel belasting je moet betalen, maar kan je ook adviseren over de belasting strategieën die je kunt volgen om de financiële gezondheid van jouw onderneming te verzekeren.