Uw bedrijvengids
Image default
Zorg

Kun je overstappen naar een andere huisarts?

Het kan om wat voor reden dan ook altijd voorkomen dat je momenteel een huisarts hebt waar je niet helemaal tevreden over bent. Het kan zijn dat je een vervelende ervaring hebt gehad of dat de huisarts je klachten misschien simpelweg niet helemaal serieus neemt. Het is dan natuurlijk wel zo fijn dat je eventueel uitweg hebt, zodat je kunt overstappen naar een andere huisarts. Maar werkt dit wel zo makkelijk en nog belangrijker, hoe gaat dit verder in z’n werk?

 

Kan ik overstappen?

 

De belangrijkste vraag is natuurlijk of je kunt overstappen van huisarts. Stel je zit momenteel bij huisarts Naarden en je wilt graag toch liever naar een andere huisarts, dan is dit wel zo fijn natuurlijk. Gelukkig kunnen we je geruststellen, want het antwoord is volmondig ja! Je kunt namelijk prima naar een andere huisarts toe. Wel zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. Zo kan het namelijk zijn dat een huisarts je aanmelding weigert, omdat je simpelweg te ver woont. 

 

Hoe werkt het overstappen? 

 

Voldoe je aan alle voorwaarden om te kunnen overstappen naar een andere huisarts, dan kun je het volgende doen. Het is belangrijk eerst je nieuwe huisarts te vragen of het mogelijk of hij of zij eventueel nog ruimte heeft voor extra patiënten. Is dit het geval, dan kun je je oude huisarts informeren over het feit dat je overgaat naar een ander. Dit kan mondeling, maar ook per telefoon of schriftelijk mocht je dit fijner vinden. Vraag tevens ook of het dossier met al je medische gegevens kan worden overgedragen, zodat je ook hier geen omkijken meer naar hebt en je nieuwe huisarts exact op de hoogte is van je medische situatie.

 

Wanneer kan ik geweigerd worden?

 

We hebben het natuurlijk al even genoemd, maar het kan zijn dat een huisarts je om verschillende redenen kan weigeren. De voornaamste reden is dat je te ver weg woon. Een andere reden kan zijn dat er geen ruimte meer is voor nieuwe patiënten en als laatste kan het voorkomen dat iemand wil overstappen om specifieke wensen waaraan ook de nieuwe huisarts niet kan voldoen.