Uw bedrijvengids
Image default
Aanbiedingen

Zelf kunstgras leggen: een kort stappenplan om zelft uit te voeren

Heb je kunstgras gekocht of plannen om dit binnenkort te gaan doen? Dan kun je dit kunstgras, ook als je zelf geen hovenier of tuinspecialist bent, prima zelf leggen. Zelf kunstgras leggen is eenvoudiger te doen dan je denkt. Hoe je dit van A tot Z aanpakt, kun je in dit blog lezen. Een leuke kunstgras aanbieding is altijd ergens te vinden online.

Zorg voor de juiste benodigdheden

Voor het zelf leggen van een kunstgrasmat, heb je een aantal gereedschappen, materialen en accessoires nodig. De belangrijkste hulpmiddelen zijn:

  • Werkhandschoenen, een schop, een kruiwagen & een hark.
  • Voldoende dekzand voor een hoogte van 4 tot 5 cm.
  • Een tuinslang, een rechte lat & een wals.
  • Een stabilisatiedoek, tape voor kunstgras & een stanleymes.
  • Een hamer, haken voor kunstgras & een speciale borstel.

Oude grasmat weghalen & een zandbed aanleggen

Voordat je zelf het kunstgras kunt gaan leggen, moet de oude grasmat verwijderd worden en moet er een zandbed worden aangelegd. Met de kruiwagen en een schop moet de liggende grasmat verwijderd worden. Graaf de bodem onder de oude grasmat tot ongeveer 5 cm. uit en zorg ook dat onkruid weggehaald wordt. Leg hierna met bijvoorbeeld bestratingszand een zandbed aan. Deze dient ongeveer 4 tot 5 cm. dik te zijn. Hierna moet je het zandbed goed van water voorzien en aanstampen met een stamper of een speciale wals. Met een balk kan het zandbed strak uitgevlakt worden.

Leg het stabilisatiedoek & het kunstgras

De volgende stap in het proces van kunstgras leggen, is het aanbrengen van het stabilisatiedoek, dat ook wel bekend staat als geovliesdoek of onderdoek. Maak dit doek aan de randen vast met de meegeleverde kunstgrashalen. Deze stabilisatiedoek zorgt ervoor dat er geen onkruid kan opkomen en door het kunstgras heen kan groeien. Het is dus van groot belang om dit doek te gebruiken als basis voor je kunstgrasgazon. Vervolgens is het tijd om de kunstgrasmatten zelf te leggen. Rol de matten uit en trek plooien recht. De stand waar de sprieten in staan, moet voor alle matten hetzelfde zijn. Let hier dus goed op!

Snij de randen weg & verlijm de kunstgrasmat

Matten die naast elkaar liggen, hebben vaak een rand die overlapt. Snij aan deze kanten met het stanleymes de randen eraf en beoordeel of de rollen goed tegen elkaar aan liggen. De rand die eraf moet, bedraagt doorgaan zo’n 2 tot 3 cm. Heb je de randen goed op maat gesneden? Dan moet je de randen even terugklappen, zodat je de kunstgrastape eronder kunt leggen en de kunstgrasmat goed kunt verlijmen. Leg de randen weer terug en druk ze stevig aan. Na ongeveer 1 uur is de grasmat goed verlijmd en zit deze stevig op zijn plek. Vervolgens kun je bij randen, zoals muren of kantopsluitingen, de mat verder pas snijden, zodat deze perfect past.

Maak gebruik van kunstgrashaken & borstel de mat op

Nog maar een paar stapjes en je bent klaar. Sla aan de hoeken en bij randen de kunstgrashaken in de grond zodat de kunstgrasmat stabiel en onbeweeglijk ligt. Ten slotte kun je met een bezem de sprietjes opborstelen en er eventueel een kleine laag zand overheen strooien. Klaar is Kees!

https://www.kunstgrasdirect.nl/kunstgras-aanbieding