Uw bedrijvengids
Image default
Afvalverwerking

Hoe pak je hoarding aan? Inclusief puincontainer huren

Hoarding is een groot probleem. Het wordt ook wel verzamelwoede of verzameldrang genoemd en kan mensen hun hele leven verwoesten. Het is eigenlijk simpelweg het niet kunnen weggooien van objecten en hier overal een waarde aan hechten. Je kunt bijvoorbeeld een klein rieten mandje niet weggooien omdat je ‘denkt dat het ooit nog van pas kan komen’. Op kleine schaal is dit niet erg, maar op grote schaal is het een ramp. Je zult dan hulp moeten zoeken, en daarvoor ben je bij deze blog aan het juiste adres. In deze blog helpen we je namelijk met het aanpakken van hoarding/verzameldrang/verzamelwoede. Wij besteden daar ook aandacht aan hulpmiddelen, zoals een puincontainer huren

Puincontainer huren

Allereerst zul je je moeten beseffen dat als je een hoarder bent en je hele huis volstaat, echt héél veel weg moet. Je hebt hier niet voldoende aan een paar vuilniszakken of de achterbak van je auto, maar een puincontainer huren is noodzakelijk. Wanneer je dit niet doet, zul je in de knel komen. Je zult waarschijnlijk het niet genoeg ruimte hebben in een auto of een aanhanger zien als een excuus om dingen niet weg te gooien. Daarom doe je er echt verstandig aan om te beginnen aan een puincontainer huren. Zoek een puincontainer van een mooi formaat, het liefst iets groter dan je denkt nodig te hebben. Zo heb je in ieder geval genoeg ruimte om al je rommel weg te gooien. Als je weggooien zonde vindt, kun je er natuurlijk ook voor zorgen dat het terecht komt bij een kringloopwinkel.

Hulp

Als hoarder zijnde heb je hulp nodig. Nee, een puincontainer huren en aan de slag gaan volstaat niet. Je hebt tevens hulp nodig op meerdere manieren. Zo zul je iemand moeten inschakelen die stevig in zijn of haar schoenen staat en bereidt is je te helpen opruimen. Hij of zij moet tegengas geven wanneer jij zegt ‘Ik kan/mag/wil dit niet weggooien.’. Dit kan iedereen zijn. De buurman, een familielid, een vriend of vriendin of een partner. Je moet hoe dan ook iemand hebben die je verteld dat je écht bijna alles moet weggooien en geen tegenspraak duld. Daarnaast kun je ook een psycholoog inschakelen om het onderliggende probleem te onderzoeken. 

Erken het onderliggende probleem

Wanneer je een hoarder bent heb je een probleem, dit erken je. Maar goed, als je het erkent moet je er nog wel wat mee doen. Met het weggooien van spullen is je huis al een stuk leger, dat klopt. Dit zal ook meer rust geven in je hoofd en je zult kunnen beginnen aan een beter leven. Als je dit betere leven wil voortzetten, zul je echter meer moeten doen. Dit kun je doen door te onderzoeken waar het onderliggende probleem ligt. Dit onderliggende probleem van het hoarden is waarschijnlijk een soort verlatingsangst die zich materieel uit. Je was bang dingen los te laten, ook al was dit materiaal. Angsten en problemen komen vaak voort uit trauma’s van vroeger. Je zult daarom moeten zoeken naar dit trauma en bereid zijn dit trauma aan te pakken door de confrontatie op te zoeken en hier gewend aan te raken. Je weet nu wat je te doen staat: puincontainer huren en durven loslaten.