Uw bedrijvengids
Image default
Woning en Tuin

De voordelen van vloerisolatie

In Nederland investeren huiseigenaren de afgelopen jaren flink in de verduurzaming van hun huizen. Naast isolatie van dak en spouw en de plaatsing van beter isolerende beglazing, is ook vloerisolatie een steeds meer toegepaste optie. Maar wat houdt deze manier van isoleren eigenlijk in en hoe draagt deze bij aan je huis groener maken?

Vloerisolatie: de uitleg

Vloeren worden geïsoleerd door isolatiemateriaal onder de vloer en boven in de kruipruimte aan te brengen. Je kan ook kiezen voor bodemisolatie, wat dus onderin de kruipruimte aangebracht wordt. Bij het ontbreken van een kruipruimte kan de isolatie ook bovenop de vloer aangebracht worden, echter is deze methode minder efficiënt.

Er zijn globaal vijf soorten materiaal om je vloer mee te isoleren en dat zijn vloerisolatie platen, schuim, dekens, inblaasisolatie en isolerend beton. Welk soort materiaal er gebruikt wordt, is afhankelijk van hoe het aangebracht kan worden. Verstandig is het om door een ervaren specialist je eigen woning te laten inspecteren en zo een gedegen maatwerkadvies te krijgen voor een zo effectief mogelijke isolatie.

Isolatieplaten

Deze harde isolatieplaten zijn geschikt voor zowel isolatie boven als onder je vloer. De meest gebruikte materialen zijn EPS-, PIR-, PUR- en XPS-platen. De platen zijn alleen geschikt bij een glad oppervlak, dus wordt er eerst een laag aangebracht zodat leidingen en dergelijke weggewerkt zijn. PIR- en PUR-platen hebben de hoogste isolatiewaarde. Door de noodzaak van een vlakke ondergrond, is in kruipruimtes schuim soms de betere optie.

Isolatieschuim

Door de snelle en makkelijke plaatsing van vloerisolatie schuim, heb je te maken met minder arbeidskosten. Het schuim vormt een soort isolerende schil op of onder de vloer, waardoor leidingen ook ingekapseld zitten en er nauwelijks risico op koudebruggen zijn. PUR-schuim is de meest gebruikte soort, maar voor houten vloeren wordt het materiaal icynene gebruikt tegen vochtproblemen.

Inblaasisolatie

Deze bodemisolatie  gebeurt met korrels of schelpen. Deze kan dus alleen onderin de kruipruimte en is geschikt wanneer deze kruipruimte niet goed bereikbaar. Door de korrels of schelpen erin te blazen, kun je je vloer alsnog geheel of deels isoleren en ook bij vocht doet het gewoon zijn werk. Nadeel is wel dat de isolatiewaarde minder hoog is en dat de kruipruimte hierna niet meer toegankelijk is. Dit type isolatie wordt afgeraden bij houten vloeren.

Isolatiedekens

Deze dekens gemaakt van glaswol of rotswol, zijn flexibel en isoleren zowel thermisch als akoestisch. Ze zijn geschikt voor vloerisolatie in de kruipruimte en worden alleen gebruikt bij houten vloeren omdat vocht kan ontsnappen. Let wel dat dit arbeidsintensief is door het op maat snijden, waardoor je te maken krijgt met hoge arbeidskosten.

Isolatiebeton

Isolatiebeton is een cement samenstelling met isolatiemateriaal. Deze wordt toegepast bovenop de vloer en is ideaal wanneer er weinig opvulhoogte is. Let wel dat dit geen volwaardige isolatielaag geeft en dus gecombineerd moet worden met andere isolatie.

Investering in je vloerisolatie

Hoe snel je de investering in vloerisolatie terugverdient, hangt af van het soort. Sommige zijn door arbeidskosten aanzienlijk duurder. Deze vorm van isoleren verhoogt je vloertemperatuur naar ongeveer 20 graden, waardoor je minder stookt en een comfortabeler woning hebt.