Uw bedrijvengids
Image default
Entertainment

Zijn escaperooms een leuk teamuitje?

Met escaperooms word je met een groep opgesloten in een ruimte om een mysterie op te lossen en jezelf en de groep vervolgens uit de ruimte te laten ontsnappen. Het is een activiteit waarbij mensen er niet aan ontkomen om samen te werken en aandacht te hebben voor elkaar. Dus naast een leuk teamuitje is dit een hele waardevolle activiteit voor teams. Niet voor niets is het een hele populair uitje dat door veel bedrijven wordt geboekt. Wat deze activiteit tot een leuk een leerzaam uitje maakt lees je in dit artikel.

Leuk en leerzaam voor iedereen

Escaperooms zijn leuk en leerzaam. Wie heeft er in zijn jeugd niet genoten van het spel Cluedo waar het ook je doel was om een mysterie zo snel mogelijk op te lossen? Het is een activiteit waar iedereen aan mee kan doen en die je samen beleeft. Niemand kan zich afzonderen en als vanzelf word je in het spel gezogen. Het laat je brein op volle toeren draaien om de aanwijzingen te bundelen tot een puzzel waarvan je de juiste puzzelstukjes bij elkaar legt. Met hulp van je collega’s gaat het sneller. Samen sta je sterk. 

Escaperooms: ontdek nieuwe talenten bij je collega’s

In escaperooms kan het zomaar zijn dat je dingen in je collega’s ontdekt die je nog nooit eerder hebt ervaren. Zo vindt die stoere collega het ineens een beetje spannend en zoekt ie steun bij je. Of is de moppentapper van jullie team ineens ook een briljant analyticus. Daarnaast heb je ineens hele andere onderwerpen van gesprek dan op kantoor en leer je je collega’s nog beter kennen. Samen een probleem oplossen schept een band en samen een overwinning vieren maakt die band alleen maar sterker.

Leg de groepsdynamiek bloot

In escaperooms zie je precies hoe de verhoudingen zijn op kantoor. Daarmee is een room de perfecte achtergrond om als spiegel te dienen voor de leden van een team. Het legt de groepsdynamiek feilloos bloot. Dat kan soms confronterend zijn, maar is altijd leerzaam. Als de ingesleten groepsverhoudingen niet werken ontstaat de noodzaak om dingen anders aan te pakken. En dat is tijdens een uitje in de room zeker het geval. Zo kunnen stille mensen zich ineens ontpoppen tot briljante leiders en zingen de haantjes eens een toontje lager.

Escaperooms: ultieme teambuilding

Door met een groep teamleden een uitje te kiezen in een van de vele escaperooms te doen creëer je de ultieme setting om je team hechter te maken en van elkaar te leren. Het is een moment waar soms de druk heel hoog oploopt en je ziet wie er onder spanning goed kan functioneren en wie juist niet. Het wedstrijdelement maakt de interactie nog waardevoller. Als je goed oplet geeft zo’n uitje een schat aan informatie om als team van te groeien en verder aan te werken. Daarnaast geeft het heel helder inzicht over de capaciteiten en wellicht verborgen talenten van je mensen waar je nog veel aan kunt hebben.