Uw bedrijvengids
Bedrijven

Hoe voorkom je fysieke klachten bij je medewerkers?

Als eigenaar van een onderneming ben je verantwoordelijk voor de fysieke gesteldheid van jouw medewerkers. Dit geldt binnen alle ondernemingen en is binnen bijna alle ondernemingen een ontzettend relevant onderwerp. Waar de aard van de fysieke klachten per sector enorm kunnen verschillen, kunnen de klachten net zo langdurig zijn in alle sectoren. Het grootste verschil in de aard van de fysieke klachten zit hem in de snelheid waarmee ze opkomen. Als jij als magazijnmedewerker 3 dagen zonder het juiste materiaal tilt kun je je rug al behoorlijk bezeren. Als je bijvoorbeeld 3 dagen verkeerd zit op een verouderde bureaustoel in je kantoor zul je hier niet direct last van krijgen. Op de lange termijn zul je in beide gevallen echter last kunnen houden! In deze blog geven we je enkele tips om fysieke klachten bij je medewerkers zoveel mogelijk te voorkomen.

Fysieke klachten – fysiek werk

De meeste fysieke klachten komen voort uit fysiek werk. Er wordt werk uitgevoerd waar het menselijk lichaam niet voor gebouwd is en als hierbij niet het juiste materiaal wordt gebruikt dan kan dit een aanslag zijn op de medewerkers. In ondernemingen waar fysiek werk wordt uitgevoerd zul je bijvoorbeeld altijd een palletwagen aantreffen. Een palletwagen kan gebruikt worden om spullen zowel horizontaal als verticaal te vervoeren. Een ontzettend belangrijk attribuut dus in iedere onderneming waar fysiek werk wordt uitgevoerd! In veel gevallen is een normale palletwagen afdoende. Als deze echter ontzettend regelmatig gebruikt wordt, kun je om de fysieke inspanning te minimaliseren ook kiezen voor een elektrische palletwagen.

Fysieke klachten – niet fysiek werk

Fysieke klachten die voortkomen uit niet fysiek werk zijn over het algemeen fysieke klachten die veroorzaakt zijn op het kantoor. De klachten kunnen worden veroorzaakt doordat de materialen waar gebruik van wordt gemaakt niet ergonomisch genoeg zijn. Door in een kantoor niet de juiste bureaustoelen te verschaffen zullen medewerkers bijvoorbeeld wekenlang verkeerd zitten. Na verloop van tijd zal dit funest zijn voor iedere rug. Het is dan ook raadzaam om altijd voor de meest ergonomisch mogelijke oplossing te kiezen. Zo weet je dat je medewerkers zo lang mogelijk zo pijnvrij mogelijk voor je zullen blijven werken.