Uw bedrijvengids
Image default
Bedrijven

Veel gestelde vragen over EAN codes

Een barcode die altijd op allerlei productverpakkingen staat, waardoor jij deze kunt kopen. Onder deze barcode staan altijd cijfers, ook wel EAN genoemd. Maar wat is een EAN code? Het is logisch dat er een aantal vragen hierover kunnen ontstaan, wanneer je een product gaat verkopen. Het is namelijk niet zo maar een code, maar hiervoor moet je rekening houden met bijvoorbeeld maten, landen en productwijzigingen. In dit artikel krijg je antwoord op de meest gestelde vragen als het gaat over EAN codes.

Mag je EAN codes ook gebruiken in andere landen?

Om een antwoord te kunnen geven op deze vraag is het allereerst belangrijk om een toelichting te geven over wat EAN codes zijn. EAN staat namelijk voor European Article Numbering, waarbij een code van 13 cijfers is weergegeven. Maar wat is een EAN code nu precies als het gaat over andere landen? De naam zegt het al: de codes zijn internationaal. Ze zijn in elk land te bestellen en kunnen in elk land gebruikt worden. Er is maar één code nodig om het product te identificeren, waarnaar deze code wereldwijd door elke retailer gebruikt kan worden.

Zijn er aparte barcodes nodig voor verschillende maten of kleuren van het product?

Omdat ieder product een unieke code dient te hebben is het nodig om aan iedere stijl, kleur en maat een andere EAN code toe te kennen. Op deze manier kan ieder uniek product geïdentificeerd worden als bijvoorbeeld de gele variant en de blauwe variant. Wat is een EAN code immers ook als je een verpakking chocoladehagelslag scant en er staat dat het vruchtenhagel is.

Kan de barcode hergebruikt worden als de merknaam verandert, maar de producten hetzelfde blijven?

Een toegewezen zal altijd gekoppeld blijven aan het product en deze kan dus ook niet toegewezen worden aan een ander product. Ook al zou het product van de markt af zijn: er mag niet dezelfde code gebruikt worden. Online blijven producten en de productinformatie namelijk altijd te vinden en het kan dus verwarring scheppen, wanneer twee producten dezelfde code hebben. Er is dus altijd een nieuwe code nodig, ook als een productwijziging is doorgevoerd.

https://eancodes.nl/