Uw bedrijvengids
Image default
Bedrijven

Wat is plaatbewerking?

Wanneer platen, gemaakt van metaal bewerkt worden dan wordt dit plaatbewerking genoemd. Het bewerken van verschillende soorten metalen platen kan op veel diverse manieren gebeuren. De platen kunnen door particulieren gebruikt worden, net als door grote bedrijven voor grootschalige projecten.

De meest gebruikte technieken van plaatbewerking

Wanneer gekeken wordt naar de technieken die gebruikt worden om platen van metaal te bewerken dan zijn de technieken in vier verschillende categorieën onder te scharen. Dit zijn: snijden, buigen, verspanen en als laatste kan er gelast worden. Door een combinatie van deze verschillende technieken kan er telkens een uniek product verwezenlijkt worden dat precies voldoet aan de verschillende doeleinden waar de platen voor gebruikt kunnen worden. Het verschilt natuurlijk per klant en het einddoel wat er nodig is.

In de beginfase van het project wordt het eindproduct: de plaat via een 3D tekening op een duidelijke manier voorgelegd aan de klant. Dit kan ook een model zijn. Wanneer de eisen en behoeften zijn afgestemd en duidelijk is wat het eindproduct allemaal moet kunnen dan kan er overgegaan worden naar de eerder genoemde technieken en kan de plaat geproduceerd worden. Dit kan om een enkele plaat gaan voor een project of platen die vaker nodig zijn en steeds opnieuw gemaakt moeten gaan worden.

Diverse technieken voor verschillende platen

De eerder genoemde technieken zijn erg divers en leveren een ander eindproduct op. Zo kan het snijden van de plaat in de beginfase gebruikt worden om platen te scheiden. Dit wordt dan ook vaak in de beginfase van de productie gebruikt. Snijden gebeurt meestal met een laser maar andere technieken zoals met een fysiek snijapparaat met mes kunnen ook gebruikt worden. Het buigen gebeurt nadat de plaat op maat is gesneden en zorgt voor de juiste vorm. Het (om)buigen van platen wordt walsen genoemd en is ook vaak pas van toepassing later in het proces.

Boren in een metaalplaat

Hierna kan ervoor gekozen worden om in de plaat te boren wanneer het eindproduct voorzien moet zijn van gaten. Als laatste kunnen platen gelast worden aan elkaar en zo bevestigd worden tot een of enkele grote platen met verschillende vormen.

Een plaat kan op vele manieren bewerkt worden en ieder project kan zo voorzien worden van een passende metalen plaat als eindproduct. Voordat de productie in gang wordt gezet is een brainstormsessie vaak nodig om te zorgen voor de juiste wensen/behoefte afstemming en de prijs/kwaliteit verhouding kan ook in deze sessie worden bepaalt. Hier wordt gelijktijdig een offerte opgemaakt over het eindproduct en er wordt gekeken naar de aantallen die nodig zijn van dit product.