Uw bedrijvengids
Image default
Bedrijven

Veilig werken met een bovenloopkraan

Bij veel bedrijven wordt er gewerkt met zware materialen, waarbij een bovenloopkraan dus regelmatig wordt gebruikt. Deze loopt bovenlangs in een bedrijfshalen, bestaande uit een kraanligger en een rijbalk. Hiermee kunnen grote materialen snel verplaatst worden in een bedrijfshal. Ook bij de bediening van bovenloopkraan is het van belang dat er veilig wordt gewerkt. In veel gevallen kan deze bovenloopkraan bedient worden met radiografische apparatuur, zoals een Nova S. Van belang is het ook om deze apparatuur goed te begrijpen, zodat de kans op bedrijfsongevallen wordt verkleind. In dit artikel zijn de beste tips voor veilig werken met een bovenloopkraan omschreven.

Algemene tips

Vooraf is het belangrijk om te bepalen hoe zwaar hetgeen is wat je wil gaan verplaatsen. Het is namelijk van belang dat de hijsmiddelen dit materiaal kunnen verplaatsen, omdat anders de kans heel groot is dat de kabel knapt. Kijk dan ook direct naar de route die het te verplaatsen materiaal af moet leggen. Is er genoeg ruimte beschikbaar en zijn er geen obstakels in de weg die de bediening van bovenloopkraan belemmeren. De Nova S moet daarbij goed te bedienen zijn, wat betekent dat de degene die de bovenloopkraan bestuurd, verstand heeft van wat hij doet.

Bij het vastmaken van de last is het van belang dat stroppen, banden en kettingen goed vastzitten zodat deze er niet af van kunnen glijden. Gebruik de haak dan ook goed en zorg dat de strop hier goed in zit en dat het haakklepje gesloten is.

Bovendien is het van belang dat de last niet slingert, dus als dit wel het geval is dan zal deze allereerst terug in rust moet worden gebracht. De bediening van de bovenkraan moet dan ook eerst in lage snelheid met de Nova S tot de last vrij hangt en kies daarna voor een hogere snelheid.

Controles uitvoeren

Voordat je begint moet je vanzelfsprekend testen en controles uitvoeren. Doe dit zeker altijd, want een ongeluk kan in een klein hoekje zit. Met een kraan is het van belang om altijd achter de last mee te lopen. Zorg ook ervoor dat de haak na gebruik op een veilige hoogte hangt en schakel de kraan na gebruik altijd uit.