Uw bedrijvengids
Image default
Bedrijven

Waar moet je opletten bij een zakelijke lease auto

Als ondernemer heb je vast wel eens gehoord van zakelijke lease. Zakelijke lease is een soort huurovereenkomst waarbij de auto in beheer blijft van de leasemaatschappij en de berijder gedurende de hele looptijd een ‘verzorgd’ contract krijgt. In feite ‘huur’ je voor langere tijd een geheel nieuwe auto of een gebruikte auto. De bestuurder kan naar de dealer gaan voor onderhoud en reparaties. De kosten daarvan worden, indien afgesproken, gedekt door het maandelijkse leasetarief. In deze blog lees je meer voordelen.

 

Waarom zakelijk leasen?

Bij zakelijk leasen wordt de auto niet van jou, maar blijft hij zowel economisch als juridisch eigendom van de leasemaatschappij. Na de looptijd van het leasecontract lever je de auto weer in. Dit type regeling kan gunstig zijn voor bedrijven, omdat ze zo een nieuwe auto krijgen zonder dat ze hun oude hoeven te verkopen, en het elimineert ook eventuele afschrijvingskosten. Zakelijk leasen kan ook voordelig zijn voor bestuurders die om de paar jaar een nieuwe auto willen hebben, maar niet de rompslomp en kosten van het kopen en verkopen van voertuigen willen dragen.

 

Welke zakelijke leasevormen zijn er?

Er zijn verschillende soorten lease:

  • (Full) Operational Lease: Bij deze vorm van leasen heb je totale ontzorging. Het onderhoud, reparaties en verzekeringen zijn opgenomen in het maandbedrag. Het enige wat je maandelijks hoeft te betalen zijn de brandstofkosten. 

  • Occasion lease: Bij deze vorm van leasen kun je in een (jong) gebruikte auto wegrijden. Hierdoor kun je leasen tegen een gunstiger maandtarief. Bovendien zijn de grootste afschrijvingen al afbetaald.

Voordelen

Hier zijn enkele voordelen van het leasen van een auto voor je bedrijf.

 

1. Gemak – Als je een auto least, hoef je je geen zorgen te maken over onderhoud of reparaties. Daar zorgt de leasemaatschappij allemaal voor. Dit kan een groot gemak zijn, vooral als je geen tijd hebt om je auto regelmatig te laten controleren.

2. Kosteneffectief – Een lease-auto is vaak goedkoper dan een auto kopen, vooral als je kijkt naar auto’s uit het hogere segment. Je betaalt de auto niet in een keer, waardoor je meer geld kan besparen gedurende de looptijd van het leasecontract.

3. Fiscaal aftrekbaar – In veel gevallen is de maandelijkse betaling van een leaseauto fiscaal aftrekbaar, omdat de kosten van een leasecontract worden gezien als directe bedrijfskosten. Dit kan een groot voordeel zijn bij de inkomstenbelasting.

 

4. Flexibel – Leases duren meestal 2-3 jaar, wat je de flexibiliteit geeft om te upgraden naar een nieuwer model als je lease afloopt. Als je eerder een auto hebt geleased en die beviel, kun je meestal de lease verlengen of de auto aan het eind van de looptijd helemaal kopen. 


Er zijn veel voordelen aan het leasen van een auto voor je bedrijf in plaats van er een rechtstreeks te kopen. Van gemak en kostenbesparing tot flexibiliteit en gemoedsrust, zakelijke lease kan een aantrekkelijke optie zijn voor ondernemers die betrouwbaar vervoer nodig hebben. Doe je onderzoek om de beste deal te vinden voor een zakelijke autolease die voldoet aan je behoeften en budget.