Uw bedrijvengids
Image default
Bedrijven

Wanneer worden oordoppen verplicht?

Wanneer worden oordoppen verplicht?

Overmatig lawaai kan permanent gehoorverlies veroorzaken. Geluid harder dan 80 decibel kan schadelijk zijn, vooral bij langdurige blootstelling. Bij 80 decibel kunt u 8 uur per dag veilig naar het geluid luisteren. Maar elke 3 decibel daarbij opgeteld betekent een verdubbeling van het volume. Dus 83 decibel kunt u slechts 4 uur per dag beluisteren, 86 decibel slechts 2 uur, enzovoort. Bij 103 decibel loop je al binnen 5 minuten risico op gehoorschade.

Wettelijke gehoorbescherming

In sommige werkomgevingen worden werknemers te snel blootgesteld aan harde geluiden. Gehoorschade is dan een risico. Als u bijvoorbeeld in een club of een café of op een bouwplaats werkt, is uw werkgever verplicht gehoorbescherming te bieden op een niveau van 80 decibel en meer, afhankelijk van de duur van de blootstelling.

Omdat hoge geluidsniveaus een ernstig gezondheidsrisico kunnen vormen voor werknemers, zijn bedrijven bovendien verplicht om in hun RI&E (Risico Inventarisatie & Evaluatie) een verklaring op te nemen over de noodzaak van een dergelijk volume. Om werknemers te beschermen tegen gehoorverlies en andere nadelige gevolgen van blootstelling aan lawaai, moeten werkgevers hun gehoorbescherming ter beschikking stellen en hen trainen in het juiste gebruik ervan. De enige uitzondering op deze regel is als de werkgever kan aantonen dat er geen uitvoerbare technische of administratieve maatregelen zijn om het niveau van blootstelling aan lawaai te verminderen. Als uw werkgever geen gehoorbeschermingsmiddelen ter beschikking heeft gesteld, kunt u mogelijk schadevergoeding krijgen voor letsel dat hij heeft opgelopen doordat hij dit heeft nagelaten.

Wat mag het maximale decibelniveau zijn?

Als het geluidsniveau op de werkplek 83 decibel bereikt, mogen werknemers maximaal 4 uur per dag zonder gehoorbescherming werken. Voor de resterende 4 uur moet het volume ook zo laag zijn dat gehoorbescherming niet nodig is. Bij 85 decibel moeten werknemers altijd gehoorbescherming (oorkappen of oordoppen) dragen. Dit kan in de vorm van oordoppen of gehoorkappen. Zo worden de risico’s van langdurige blootstelling aan lawaai beperkt.

Als u vragen heeft over gehoorbescherming, helpen onze specialisten u graag. Neem contact met ons op en we zullen snel reageren.