Uw bedrijvengids
Electronica en Computers

Wat te doen met oude harde schijven?

De meeste consumenten en organisaties hebben een simpele manier om van oude hardware zoals harde schijven af te komen, namelijk gewoon weggooien. Maar wist je dat dit zeer onverstandig is, helemaal wanneer deze harde schijf afkomstig is van een organisatie met gevoelige informatie zoals klantbestanden. Maar hoe vernietig je een harde schijf dan wel op een verantwoorde manier?

Een andere belangrijke vraag is of je eigenlijk nog meer kunt doen met een oude harde schijf? Kan deze bijvoorbeeld gerefurbished worden zoals tegenwoordig bij veel apparaten gebeurt of niet?

Al deze vragen zijn van belang indien jij één of meerdere oude schijven hebt liggen. Lees daarom snel verder als jij ook zo benieuwd bent wat je er nog allemaal mee kunt doen.

De meerwaarde van harde schijven

Laten we allereerst ingaan op wat een harde schijf nu precies is. Vele van jullie zullen wel een beetje weten wat een harde schijf voor functie heeft. Echter ben je er met een beetje kennis vaak niet van bewust welke grote risico’s oude harde schijven met zich meebrengen. Daarom gaan we in deze alinea diep in op wat een harde schijf precies is en hoe deze nu werkt. Op deze manier zal je een goed besef krijgen van de waarde ervan voor een organisatie of bijvoorbeeld een kwaadwillend persoon zoals een hacker. Harde schijf, de oudste vorm van een opslagapparaat. Het is een vast onderdeel in elke computer. Op het opslagapparaat kan je als gebruiker zelf gegevens voor een langere tijd opslaan. Denk aan foto’s en video’s. Maar ook het besturingssysteem, bijvoorbeeld Windows. Een opslagapparaat is hierdoor erg belangrijk en onmisbaar. Zonder een besturingssysteem kan je niet met een computer werken.

Jarenlang was een harde schijf de enige keus om data op je computer op te slaan. Deze data werd dan opgeslagen op de draaiende magnetische schijven in een harde schijf.

Gelukkig zijn er tegenwoordig nog meer manieren ontwikkeld om data op te kunnen slaan. Zo wordt er tegenwoordig bijvoorbeeld ook gebruik gemaakt van zogenoemde SSD en SSHD opslagchips.

Deze chips zijn een stuk kleiner dan een harde schijf en kunnen vaak minder data opslaan, ook zijn ze meestal een stuk duurder dan een conventionele harde schijf. Het voordeel ervan is echter dat je ze gemakkelijk kunt installeren in een computer. Vervolgens sla je de data die opgeslagen moet worden op en verwijder je de chip simpelweg weer. Op deze manier kan je informatie gemakkelijk meenemen waar jij het nodig hebt.

Wat te doen met oude harde schijven?

Nu we een goed begrip hebben van de waarde die een harde schijf kan hebben door de gevoelige informatie die erop is opgeslagen. Kan er worden gekeken naar de mogelijkheden van een oude harde schijf. Het belangrijkste is om eerst vast te stellen of de harde schijf nog werkzaam is. Indien dit wel het geval is kan deze weer worden gebruikt in een andere computer. Er is dan dus geen noodzaak om de schijf op een verantwoorde manier te vernietigen.

Shredding, wel zo veilig

Indien de harde schijf niet meer werkzaam is wordt aangeraden om deze op een kundige en verantwoorde manier te laten vernietigen. De simpelste en veiligste manier is datavernietiging door shredding. Bij deze methode wordt een harde schijf door een versnipperaar heen gehaald en vervolgens verbrand. Op deze manier wordt de schijf in stukje vermalen en vervolgens worden deze stukjes verbrand om er zeker van te zijn dat er geen informatie kan worden teruggehaald.

Dit is de veiligste manier om je oude hard schijf te laten vernietigen. Indien je dit wilt laten doen is het altijd handig om te kijken naar een betrouwbare en gecertificeerde partij. Recycling bedrijven zonder certificering voor datavernietiging zijn immers niet bevoegd om dit voor jouw oude harde schijf te doen.

Indien je oude harde schijf nog werkzaam is kan je er ook voor kiezen om de bestaande data op de schijf te laten overschrijven. Op deze manier schrijft een programma blanco data over de bestaande data heen. De oude mogelijk gevoelige informatie is op deze manier gewist en je kunt de harde schijf gelukkig weer opnieuw gebruiken. Perfect wanneer je geen risico wilt lopen op een data lek en kosten wilt besparen. Het kan echter voorkomen dat je geen toegang hebt tot software om een harde schijf over te schrijven, in dat geval kun je dit ook laten doen door een professionele aanbieder. Een andere mogelijkheid kan zijn het verkopen van je harde schijf aan een organisatie.

Kies verstandig

Er zijn redelijk wat aanbieders actief die bereid zijn jouw oude harde schijf op te kopen, deze vervolgens te legen en de schijf dan opnieuw te verkopen. Het risico bij deze optie is dat je helemaal niet zeker weet of een dergelijke partij de informatie bijvoorbeeld wel op een verantwoorde manier wist. Kijk daarom altijd goed met welke partij je in zee gaat, dit voorkomt onaangename verassingen of bijvoorbeeld een data lek. Deze laatste optie is trouwens enkel relevant voor consumenten, organisaties zouden hun oude data dragende hardware altijd door een professionele partij moeten laten vernietigen.