Uw bedrijvengids
Image default
Eten en drinken

Dit is hoe lang aardappelen meegaan als je ze op de juiste manier bewaart

In tegenstelling tot andere producten kunnen aardappelen relatief lang meegaan voordat ze tekenen van bederf vertonen. Maar helaas zijn ze nog steeds bederfelijk. En er zijn veel vragen over wanneer je ze weg moet gooien.

Moet je gekiemde aardappelen weggooien? Kun je nog aardappelen eten als je de spruiten eraf snijdt? Hoe kan je geschilde aardappelen bewaren? We beantwoorden al deze vragen en meer. Leer hoe u aardappelen bewaart en hoe lang ze meegaan, zodat u met uw aardappelen kunt koken terwijl ze nog goed zijn.

Hoe lang zijn aardappelen houdbaar bij kamertemperatuur?

De beste manier om hele, ongekookte aardappelen te bewaren, is ongetwijfeld buiten de koelkast. Als je aardappelen in de koelkast bewaart, verandert het zetmeel in suiker, waardoor ze een zoete smaak krijgen die je niet wilt van je aardappelen.

Wanneer ze op een koele, donkere plaats (warmer dan de koelkast maar kouder dan kamertemperatuur) worden bewaard, kunnen hele, ongekookte aardappelen tot twee maanden houdbaar zijn. Maar tenzij u een onverwarmde kelder heeft, zult u waarschijnlijk op kamertemperatuur moeten blijven. Bewaar ze losjes afgedekt in een papieren zak, netzak of kartonnen doos om voor een goede luchtcirculatie te zorgen. Bij kamertemperatuur zijn aardappelen tot twee weken houdbaar.

Hoelang blijven aardappelen goed in de koelkast?

Hoewel we al hebben vastgesteld dat de koelkast niet de beste plek is om aardappelen te bewaren, heb je soms geen andere keuze. Gebrek aan voorraadruimte, hete of vochtige omstandigheden zijn allemaal redenen waarom u uw aardappelen in de koelkast wilt bewaren.

 

Als je ervoor kiest om je aardappelen om wat voor reden dan ook in de koelkast te bewaren, zijn de aardappelen drie tot vier weken houdbaar, maar ze zullen een zoete smaak krijgen als ze worden gekookt.

 

Rauwe aardappelen die zijn gesneden, moeten in een kom met koud water worden bewaard en in de koelkast worden bewaard. Ze zijn goed voor de komende 24 uur.

En tot slot zijn gekookte aardappelen drie tot vier dagen houdbaar in de koelkast, zoals bij alle restjes.

Hoe lang gaan aardappelen mee in de vriezer?

Terwijl gekookte aardappelen het goed doen in de vriezer, doen rauwe aardappelen dat niet, dus het is het beste om ze te koken voordat je ze invriest. Wanneer gekookte aardappelen worden bewaard in een diepvriesbestendige zak of luchtdichte container, gaan ze 10 tot 12 maanden mee in de vriezer.

Hoe weet je of een aardappel slecht of bedorven is?

Je kunt zien of een aardappel slecht is geworden als hij zacht wordt of verschrompelt. U kunt ook een zure of muffe geur opmerken, wat duidt op bederf.

Groene spruiten zijn geen teken van bederf. Wel geven ze aan dat nutriënten de aardappel verlaten. Dit betekent dat hun kwaliteit begint te verslechteren, maar je hoeft ze nog niet per se weg te gooien. Daarover hieronder meer.

Moet je aardappelen weggooien die groen of gekiemd zijn?

Het hangt ervan af aan wie je het vraagt. Velen beweren dat aardappelen nog steeds veilig zijn om te eten, zelfs nadat ze zijn ontkiemd, zolang ze geen tekenen van bederf vertonen zoals hierboven beschreven. Verwijder eenvoudig eventuele spruiten of groene vlekken voordat u ze kookt.

Het National Capital Poison Centre stelt echter voor om aardappelen die groen zijn geworden of gegroeide spruiten hebben, weg te gooien, om te beschermen tegen elk risico op mogelijke toxiciteit. Dit komt omdat aardappelen glycoalkaloïden bevatten. Dit zijn natuurlijke gifstoffen, waarvan de laagste concentratie wordt aangetroffen in het witte lichaam van de aardappel. De groene schil, spruiten en “ogen” bevatten echter de hoogste concentratie glycoalkaloïden. Als u ervan eet, kunt u symptomen krijgen van braken, buikpijn, koorts en verwardheid.

De meesten zouden zeggen dat het schillen van aardappelen en het verwijderen van de spruiten hiertegen zou moeten beschermen. En u kunt troost putten uit het feit dat de bittere smaak die gepaard gaat met hoge niveaus van glycoalkaloïden uw smaakpapillen een waarschuwing zal geven voor de gifstoffen. Of je ze nu wel of niet weggooit, wees altijd voorzichtig als je te maken hebt met aardappelen die zijn ontsproten of groen zijn geworden.

Neem eens een kijkje op aardappelshop.nl hier kunt u verschillende aardappelproducten verkrijgen zoals juist bloemige of vastkokende aardappelen.