Uw bedrijvengids
Horeca

Bied jouw gast wat extra’s, bied jouw gast eerlijke allergenen informatie

Steeds meer mensen zijn vandaag de dag allergisch of intolerant voor bepaalde stoffen. Daarnaast zijn er ook steeds meer mensen die er uit gezondheidsoverwegingen vrijwillig voor kiezen bepaalde voedingsstoffen niet meer tot zich te nemen. Het lijkt misschien alsof het steeds meer mensen betreffen, maar het kan ook zo zijn dat de kennis hierover is toegenomen. Hoe dan ook is het een punt om rekening mee te houden in de horeca. Hoe ga je hier tegenover jouw gasten mee om en hoe informeer je hen zo goed mogelijk? Nummer 1 doel: je wilt natuurlijk dat ze terug komen!

Wat zijn allergenen?

Allergenen zijn bepaalde bestanddelen van een natuurlijke óf kunstmatige stof waar mensen allergisch voor kunnen zijn. Allergische reacties kunnen erg uit een lopen en kunnen dus voor ieder persoon verschillen. Veel voorkomende allergische reacties zijn jeuk, tranende ogen en een loopneus, maar ook misselijkheid, buikpijn en benauwdheid. Bij de een zal de reactie heftiger zijn dan bij de ander, maar één ding is zeker: je wordt er niet blij van. De meest bekende allergene stoffen zijn gluten, lactose en pinda’s en noten. Daarnaast kan men ook een allergische reactie krijgen van schaal- en schelpdieren, vis, eieren, mosters- en sesamzaad, lupine, selderij en zwaldioxide (sulfiet). 

Buiten de deur eten

Voor mensen met (heftige) allergische reacties is het dus niet vanzelfsprekend om buiten de deur te eten. Thuis weet je exact wat je in huis haalt, kookt en bereidt, maar wanneer een ander het voor je klaar maakt loop je natuurlijk risico. Horecagelegenheden zijn daarom niet altijd voor hen weggelegd. Dáár kan jij als horeca onderneming meerwaarde bieden door hier niet alleen rekening mee te houden tijdens het koken, maar ook de juiste allergenen informatie te verschaffen. Doe dit echter alleen wanneer je kunt garanderen hier 100% secuur mee om te gaan. Een valse belofte en een restaurantgast met ernstige allergische reacties is voor de naamsbekendheid alles behalve positief.