Uw bedrijvengids
Image default
Marketing

Hoe je aan de slag gaat met storytelling

Je hebt vast wel eens gehoord van Tony’s Chocolonely. Hun repen zijn niet alleen lekker, maar vertellen ook een verhaal. De ongelijk verdeelde stukjes symboliseren de oneerlijke verdeling in de chocolade-industrie. En de verpakking? Die vertelt het inspirerende verhaal van hun missie voor slaafvrije chocolade.

Storytelling is al een tijdje een trend. Grote merken gebruiken het om hun boodschap krachtig over te brengen. Denk aan de kerstcampagnes van Coca-Cola of de emotionele verhalen van Interpolis. Zelfs zonder een groot marketingbudget kun jij als kleiner bedrijf je verhaal vertellen. Hoe? Lees verder!

Wat is storytelling?

Storytelling draait om het vertellen van verhalen om je boodschap over te brengen. Mensen onthouden verhalen beter dan droge feiten. Denk maar aan je favoriete sprookje van vroeger. Met een goed verhaal maak je je boodschap helder en bouw je een band op met je publiek.

Schrijf je merkverhaal op

Begin met je merkverhaal. Dit is een korte tekst waarin je vertelt wie je bent en waar je voor staat. Deel je geschiedenis, missie, visie en waarden. Wat maakt jullie uniek? Gebruik bijvoorbeeld de Golden Circle-methode van Simon Sinek (‘Start with WHY’) om je merkverhaal helder te krijgen.

Bouw een merkpersoonlijkheid

Stel je voor dat je bedrijf een persoon is. Is het een avonturier of een betrouwbare vriend? Laat deze persoonlijkheid terugkomen in al je communicatie. Zo creëer je een herkenbare stem die je merk onderscheidt.

Focus op je klant

Richt je op de behoeften van je klant. Vertel niet alleen over je product, maar ook waarom je klant het nodig heeft. Deel verhalen over hoe je product een verschil heeft gemaakt. Bijvoorbeeld hoe je brandveiligheidssysteem een gezin heeft beschermd.

Laat je klanten aan het woord

Klantverhalen zijn krachtig. Laat je klanten vertellen hoe jouw product of dienst hen heeft geholpen. Dit maakt je verhaal geloofwaardig en concreet. Authentieke testimonials laten zien hoe jouw producten echt het verschil maken.

Maak je bedrijf menselijk

Geef je bedrijf een gezicht. Stel je team voor op je website en social media. Deel hun passies en drijfveren. Dit zorgt voor openheid en maakt je bedrijf menselijker. Bezoekers leren de mensen achter je organisatie kennen, wat vertrouwen opbouwt.

Verander problemen in kansen

Deel niet alleen je successen, maar ook je uitdagingen. Vertel hoe je obstakels hebt overwonnen. Dit maakt je verhaal realistisch en laat zien dat je vastberaden bent. Eerlijkheid versterkt het vertrouwen in je merk.

Schrijf een indrukwekkende ‘Over ons’-pagina

De ‘Over ons’-pagina is vaak de meest bezochte pagina op een website. Gebruik deze kans om je merkverhaal te delen. Schrijf een tekst die echt iets vertelt over je bedrijf.

Hulp nodig?

Dit waren een paar tips om storytelling te gebruiken voor je bedrijf. Heb je hier iets aan gehad? Top! Heb je hulp nodig van een tekstschrijver? Stuur me een berichtje.

https://www.vanleeuwencommuniceert.nl/