Uw bedrijvengids
Image default
Sport

Het belang van trofeeën bij sportwedstrijden

We zien trofeeën bij sportwedstrijden als iets vanzelfsprekends. Bij iedere wedstrijd zijn er sportprijzen te winnen en van de uitreiking wordt altijd een belangrijke ceremonie gemaakt. Het is het fysieke bewijs van het harde werk, de toewijding en het doorzettingsvermogen van de atleten. Maar waarom vinden we dit zo belangrijk? Het uitreiken van sportprijzen is, net als veel sporten overigens, vooral een psychologisch principe.

Sport reflecteert de eigenschappen die we in de maatschappij graag terugzien

Winnen met een sport staat voor hard werken en het behalen van prestaties. En dat zijn eigenschappen die we in onze hele maatschappij graag terugzien en van onszelf en elkaar verwachten. En voetbalbekers, kampioensschalen en andere prijzen zijn de manier om deze eigenschappen te belonen. Dat doen we overigens niet alleen met sporten.

Andere prestaties belonen met trofeeën

Ook andere prestaties belonen we met prijzen. Een oeuvreprijs voor een schrijver. Een award voor acteurs en zangers en prijzen voor maatschappelijke bijdragen. En wat dacht je van werknemers? Ook hierbij wordt hard werken, toewijding en vaardigheid gewaardeerd. Bij een werknemer van de maand prijs bijvoorbeeld. Of gewoon omdat je iemand waardeert voor de dingen die deze persoon voor je gedaan heeft. Een medaille of bokaal voor Moederdag of een prijs voor de vrijwilliger van het jaar bij een stichting.

Andere belangrijke eigenschappen belonen met deelname trofeeën

Binnen de psychologie is ‘positieve bekrachtiging’ een belangrijke term. Het betreft het belonen van goed gedrag. Deelname trofeeën uitreiken is hier een voorbeeld van. Door iedere deelnemer een gouden medaille te geven stimuleer je eigenschappen zoals vertrouwen, communicatie en toewijding tot de sport. Het maakt mensen, en met name kinderen ook breder geïnteresseerd om te gaan sporten. Iets dat in deze tijd erg belangrijk is om welvaartsziekten zoals obesitas en diabetes tegen te gaan.