Uw bedrijvengids
Image default
Vervoer en transport

Hoe werkt de beveiliging op Schiphol?

Hoe werkt de beveiliging op Schiphol? Heb je je ooit afgevraagd hoe Schiphol, een van ’s werelds drukste luchthavens, de veiligheid van miljoenen passagiers waarborgt? In dit blogartikel gaan we dieper in op het fascinerende beveiligingsproces op Schiphol. Het begint al wanneer je aankomt op de luchthaven met een Taxi Schiphol Airport. Laten we eens even kijken hoe de beveiliging op Schiphol nu precies in elkaar steekt. 

Veiligheidscontroles bij de ingang

Bij de ingang van de luchthaven vind je verschillende punten voor veiligheidscontrole. Hier wordt gecontroleerd of je geen verboden voorwerpen bij je draagt, zoals wapens of explosieven. Deze controles worden uitgevoerd door beveiligingspersoneel dat getraind is om verdachte situaties te herkennen en te reageren.

Bagagecontrole

Zodra je de veiligheidscontrole bij de ingang hebt gepasseerd, kom je bij de bagagecontrole. Hier moet je je handbagage en persoonlijke bezittingen op de transportband plaatsen. Ze worden vervolgens gescand met behulp van röntgenapparatuur. De beveiligingsmedewerkers analyseren de scans om te controleren of er geen verboden items in je bagage zitten. Als er verdachte objecten worden ontdekt, kunnen ze de bagage nader onderzoeken.

Controle van reizigers

Na de bagagecontrole wordt je zelf onderworpen aan een veiligheidscontrole. Dit houdt in dat je door een metaaldetector loopt en soms ook een volledige lichaamsscan ondergaat met behulp van geavanceerde scanners. Deze scanners kunnen verborgen objecten op je lichaam detecteren, zelfs als ze niet van metaal zijn gemaakt. Het doel van deze controles is om te voorkomen dat mensen gevaarlijke voorwerpen aan boord van het vliegtuig brengen.

Identiteitscontrole

Voordat je het beveiligde gedeelte van de luchthaven betreedt, moet je je identiteit laten controleren. Dit gebeurt meestal bij de gate, waar je je paspoort of identiteitskaart moet tonen. De beveiligingsmedewerkers vergelijken je identificatiedocument met je boardingpass om te zorgen dat je de juiste persoon bent en dat je gerechtigd bent om te reizen.

Extra controles bij de gate

Soms worden er extra controles uitgevoerd bij de gate, vlak voordat je het vliegtuig instapt. Deze controles kunnen willekeurig zijn of gebaseerd op specifieke veiligheidsinformatie. Ze kunnen bestaan uit het fouilleren van passagiers, het controleren van handbagage of het uitvoeren van controles op explosieven.. Het is belangrijk om te benadrukken dat de beveiligingsmaatregelen op Schiphol voortdurend worden geüpdatet en verbeterd. De luchthaven werkt nauw samen met nationale en internationale veiligheidsinstanties om de veiligheid van de passagiers te waarborgen.