Uw bedrijvengids
Image default
Wijn

Esk Valley wijnhuis

Esk Valley staat bekend als een van de meest toonaangevende wijnbedrijven van Nieuw-Zeeland. Met een wijn van Esk Valley kun je ervan uit gaan dat je een wijn hebt van hoge kwaliteit. In dit artikel lees je over de oorsprong en de oprichter Gordon Russell, maar ook wat de wijnen van Esk Valley zo uniek maakt.

Esk Valley, hét toonaangevende wijnbedrijf

Esk Valley ligt in Nieuw-Zeeland ten noorden van Hawke’s Bay. Waarom het een van de meest toonaangevende wijnbedrijven is? Het begon in de jaren ‘30. Zelfs toen was het merk al succesvol en populair. Net als bij iedere organisatie heeft Esk Valley ook mindere tijden gekend. Uiteindelijk is het bedrijf overgenomen door Sir George Finstonich, ook bekend als de oprichter van Villa Maria. Hij bracht de magie van Esk Valley terug en dit deed hij in de vorm van een boutique wijnhuis. 

Uniek wijnhuis

Het boutique wijnhuis is de combinatie van historie, van de oude wijnkelders, in combinatie met de nieuwe wijnmakerij die iedere fles wijn met zorg produceren. Het geheim van de Esk Valley wijn zit in de traditionele werk- en productiewijze van het zorg dragen van de druiven en het oogsten van de druiven tot het proces van het maken van de hoge kwaliteit wijnen.  

Maar wat het Esk Valley wijnhuis echt uniek maakt zijn de 23 betonnen fermentoren. Deze zijn in de jaren ‘30 gebouwd. De overtuiging is dat iedere fermentor beschikt over een eigen eigenschap die bijdraagt aan het karakter van de wijn. Dit gaat aan de hand van een georkestreerde uitwerking van hoe de fermentoren karakter geeft aan de wijn. 

Gordon Russell 

Gordon Russell is de meest befaamde wijnmaker in Nieuw-Zeeland. En met recht. De aandacht en tijd die hij stopt in de wijngaarden zorgen dat de kwaliteit gewaarborgd blijft. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar de textuur van de wijn, maar ook naar de smaak en geur. Alle zintuigen moeten geprikkeld worden bij het drinken van een glas Esk Valley wijn. 

Wijn moet een verhaal vertellen. Een verhaal over de oorsprong en de wijngaard waar de druif vandaan komt. Dit proef je. Door de authentieke werkwijze waar niks aan veranderd mag worden behoud het zijn unieke stijl. 

De voorliefde voor wijn startte begin jaren 80 toen Gordon Russell op werkvakantie was in Londen waar hij een Londense pubkelder in het beheer had. Toen hij met die ervaring op zak terug kwam in Nieuw-Zeeland ging hij aan de slag als kelderknecht bij Bellamour Winery in West Auckland voor hij vertrok naar Villa Maria (gerenoveerde zusterbedrijf). Bij Villa Maria startte Gordon Russell als assistent-wijnmaker voor hij zijn rol nam als wijnmaker zoals hij vandaag de dag nog is. Wat de visie van Gordon Russell uniek maakt? Ondanks dat steeds meer processen geautomatiseerd worden streeft hij ernaar om handgemaakte wijnen te blijven produceren. Je proeft de ambacht en de historische wijnmakerij waar de wijnen met zorg worden gemaakt.

https://www.vinify.nl/wijnhuis/esk-valley