Uw bedrijvengids
Image default
Woning en Tuin

Alles wat je wil weten over de bouwkundige keuring Rotterdam!

In dit artikel gaan we dieper in op de bouwkundige keuring Rotterdam. Wat is het precies? Is het verplicht? En het belangrijkst: wat zijn de voordelen? Al deze vragen gaan wij voor jou beantwoorden. Ben jij nu toevallig op zoek naar een huis in deze prachtige stad? Dan is deze informatie handig voor jou! 

Wat is een bouwkundige keuring Rotterdam?

Een specialist komt jouw huis inspecteren waarbij alle bouwkundige onderdelen worden gecontroleerd. De staat van al deze elementen wordt onderzocht. Hierbij kun je denken aan de fundering, trappen, gevels, daken, en alle sanitaire groepen (badkamer, toilet en keuken). Deze bevindingen worden dan gepresenteerd in een bouwkundig rapport. Een bouwkundige keuring Rotterdam wordt ingezet bij de koop van een woning in deze omgeving. Als koper krijg je inzicht en zekerheid over de staat van de woning.

Is zo’n keuring verplicht?

Een bouwkundige keuring Rotterdam is verplicht in bepaalde situaties. Als je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie kiest, moet je deze keuring laten uitvoeren. Dit is een speciale garantie op hypotheken tot 355.000 euro (in 2022). Ook is het verplicht als een taxateur achterstallig onderhoud constateert. Dit achterstallige onderhoud moet dan minstens 10% van de woningwaarde zijn. Een taxateur kan je ook verplichten om een bouwtechnische keuring uit te laten voeren. Hier moet je uiteraard gehoor aan geven.  

Uitgezonderd van bovenstaande situaties is een bouwkundige keuring niet verplicht. Toch is het wel handig om het alsnog uit te voeren. Als je een ouder huis koopt bijvoorbeeld! Oudere huizen hebben vaak toch wat meer gebreken. 

De voordelen van een bouwkundige keuring Rotterdam

Dan zijn we nu bij het leukste gedeelte aangekomen: de voordelen. Want waarom zou je het überhaupt laten uitvoeren? Allereerst geeft het een sterke onderhandelingspositie. Het rapport geeft namelijk de directe en toekomstige kosten weer. Heeft de woning veel gebreken? Dan kan je een lager bod uitbrengen wat ook nog eens onderbouwd is. Je kunt de keuring voor, tijdens of na het bieden/onderhandelen uitvoeren. Ten tweede voorkom je onverwachte kosten. Je kent vast wel de horror verhalen over mensen die een huis kopen met achteraf hoge onverwachte kosten. En dat wil je natuurlijk niet hebben met je nieuwe woning in Rotterdam! Dit voorkom je dus met deze keuring; je hebt immers een compleet overzicht over de staat van het huis en de reparatiekosten.  

Ook biedt het zekerheid. Deze zekerheid is handig voor zowel de koper als verkoper. Als verkoper heb je namelijk een meldplicht bij de verkoop van het huis. Dit betekent dat deze persoon moet laten weten of het huis gebreken heeft en wat deze zijn. De koper heeft een onderzoeksplicht. Dit houdt in dat een koper bij twijfels over gebreken zelf onderzoek hiervoor moet doen. Of een specialist moet inhuren om dit uit te zoeken. Een bouwkundige keuring Rotterdam zorgt ervoor dat beide partijen aan deze plichten voldoen.