Uw bedrijvengids
Image default
Woning en Tuin

Isolatiemethodes voor een plat dak

Het isoleren van je woning kan op allerlei manier. Voor sommigen kan het het meest opleveren om hun muren te voorzien van isolatiemateriaal, terwijl het in andere situaties rendabeler is om je dak te isoleren. Je denkt misschien “Het isoleren van een schuin of plat dak kan misschien lastig zijn, maar een plat dak isoleren is toch een makkie?”. Niets is echter minder waar, want ook bij platdak isolatie heb je keuze tussen een heleboel verschillende methodes. Om te kunnen beslissen welke manier van isoleren het meest geschikt voor jouw situatie, kan je in deze blog de verschillende voor- en nadelen van elke aanpak lezen.

Koud dak

Bij een koud dak wordt het isolatiemateriaal aan de binnenkant aangebracht. Om vochtproblemen te voorkomen, wordt er een dampscherm tussen de dakconstructie en het isolatiemateriaal aangebracht. In de praktijk kan het echter voorkomen dat dit dampscherm beschadigd raakt en je alsnog met vochtproblemen te kampen krijgt. Daarnaast is er veel risico op scheuren, aangezien het aan temperatuur onderhevige isolatiemateriaal kan gaan uitzetten. Door deze verschillende nadelen is het dus eigenlijk ook niet gek dat deze manier van een plat dak isoleren bijna niet meer wordt gebruikt. 

Warm dak

Een isolatiemethode met veel meer voordelen is een warm dak. Bij deze methode wordt er vanaf de buitenkant een isolerende laag aangebracht. Vervolgens komt hier weer een nieuwe weerbestendige laag op. Dit geldt als de manier van platdak isolatie met de meeste voordelen, maar is door de arbeidsintensiteit wel de duurste keuze uit het rijtje.

Omgekeerd dak

Ook bij een omgekeerd dak wordt het isolatiemateriaal aan de buitenkant van de dakconstructie aangebracht. Het verschil met een warm dak is dat het isolatiemateriaal bovenop de huidige dakbedekking wordt aangebracht. Vervolgens wordt er een ballastlaag in de vorm van bijvoorbeeld grind of tegels aangebracht om het isolatiemateriaal op zijn plek te houden. Doordat de huidige dakbedekking niet verwijderd hoeft te worden, is deze manier van isoleren het minst arbeidsintensief en dus ook de goedkoopste optie.