Uw bedrijvengids
Image default
Woning en Tuin

Wanneer moet je je vloer egaliseren? De risico’s van een oneffen ondervloer

Als je bezig bent met het leggen van een nieuwe vloer of net verhuisd bent naar een nieuw huis, is het belangrijk om het niveau van de ondervloer te controleren. Een ongelijke ondervloer kan problemen veroorzaken wanneer je een nieuwe vloer probeert te leggen en kan op de lange termijn tot nadelige gevolgen leiden. In deze blog bespreken we waarom het belangrijk is om je vloer te egaliseren en wanneer je moet overwegen om dit door professionals te laten doen. Lees snel verder voor meer informatie!

Wat is een vloer egaliseren?

Een vloer egaliseren is het proces van het aanpassen van de hoogte van een vloer zodat deze gelijk is. Ook kun je een vloer egaliseren om zo oneffenheden weg te werken en eventuele gaten en deuken op te vullen. Dit is vaak nodig wanneer de hoogte van de ondervloer afwijkt, wat kan worden veroorzaakt door een aantal factoren, zoals ongelijkmatige zetting van de grond of onjuiste installatie. Ook door ouderdom kan een ondergrond niet meer zo vlak zijn als eerst. Er zijn een paar redenen waarom het belangrijk is om een vlakke vloer te hebben door het egaliseren van je vloer.  Dat en meer lees je hieronder.

Een vlakke vloer door egaliseren

Een ongelijke vloer kan problemen veroorzaken bij het leggen van een nieuwe vloer, omdat het moeilijk kan zijn om de planken goed op één lijn te krijgen. Door je vloer te egaliseren kun je dit gelukkig voorkomen. Bovendien kan een ongelijke vloer leiden tot langdurige schade aan je woning. Oneffen vloeren kunnen ervoor zorgen dat tegels en andere vloermaterialen na verloop van tijd barsten en knikken. Door je vloer te egaliseren voorkom je dus ook op de lange termijn een uitgezakte vloer. Tenslotte kan een ongelijke vloer gevaarlijk zijn voor mensen die erop lopen, omdat zij gemakkelijk kunnen struikelen over hobbels of richels in het oppervlak.

Een vloer zelf egaliseren of uitbesteden

Als je vloer ongelijk is, kan je hem het beste laten egaliseren door professionals. Het egaliseren van vloeren is een complex proces en moet worden uitgevoerd door ervaren mensen. Dat komt deels omdat er aardig wat tijd in gaat zitten. De verschillende lagen moeten namelijk ook uitharden waar een paar dagen overheen kunnen gaan. Daarbij heb je ook egaline en andere materialen nodig die men vaak niet in een handomdraai in huis heeft. Een vloer egaliseren kun je dus het beste overlaten aan professionals die je ook vrijblijvend advies kunnen geven.