Uw bedrijvengids
Zakelijk

Ondernemer zijn en belasting betalen, dit moet je weten

Als burger maar ook als ondernemer moet je belasting betalen. Je ontkomt er niet aan. Er zijn verschillende varianten van belasting die je betaalt. Als je een eigen onderneming start, kan je hier wel kortingen op krijgen. De overheid wil met die kortingen mensen stimuleren om een eigen onderneming te starten. Met welke soorten belastingen moet je allemaal rekening houden?

Omzetbelasting

De omzetbelasting betaal je via de btw-aangifte. Meestal moet je dat elk kwartaal doen. Bij deze vorm van belasting betalen bepaal je hoeveel omzet je hebt gedraaid. Een bepaald percentage van dat bedrag moet je vervolgens afstaan aan de belastingdienst. Dat is wel iets waar je rekening mee moet houden in je uurtarief. Als je bijvoorbeeld diensten aanbiedt en daar een uurtarief voor rekent, lijkt dat bij een zzp-er altijd vrij hoog. Men houdt er geen rekening mee dat daar de btw nog van af moet.

Inkomstenbelasting

Iedereen die inkomsten ontvangt, betaalt daar inkomstenbelasting over. Als je in loondienst bent, wordt dit al automatisch van je loon ingehouden. Als zelfstandige ondernemer moet je dat zelf betalen en daar zelf aangifte van doen. Ieder jaar in maart tot en met mei kan je aangifte doen van de inkomstenbelasting. Voor mensen in loondienst kan dat soms betekenen dat ze teveel hebben betaald gedurende het jaar, en dat ze een bedrag terug krijgen. Als je werkt als zelfstandige ondernemer betekent de aangifte vrijwel altijd betalen. De meesten zetten dit geld van tevoren opzij, zodat de klap niet heel groot is.

Bijtelling

Als je een auto hebt van de zaak die je zowel privé als zakelijk gebruikt, kan je te maken krijgen met bijtelling. Dat is een bepaalde vorm van belasting die je betaalt als je meer dan vijfhonderd privé kilometers rijdt met je zakelijke auto. Om dit allemaal aan te kunnen tonen, moet je een ritregistratie bijhouden. Zo kan de belastingdienst precies zien met welke reden je bepaalde kilometers hebt gemaakt. Zo voorkom je dat je geen belasting betaalt, terwijl dat wel moet. Je kan dan voor fraudeur worden aangezien en de boetes die daarop staan zijn immens hoog.