Uw bedrijvengids
Image default
Bedrijven

Hoe vind je nieuwe personeel in de foodsector

De foodsector is een uiterst stabiele sector, iedereen heeft eten nodig. Daardoor wordt de foodsector doorgaans ook een stuk minder geraakt door economische problemen. Dit zorgt er ook voor dat uw bedrijf in deze sector altijd door kan groeien. Maar naarmate je bedrijf groeit zal je meer personeel nodig hebben. Dit betekent dat je constant door zal moeten gaan met de werving en selectie van personeel. Maar we bevinden ons tegenwoordig een problematisch personeelstekort, en jouw bedrijf wil door. Hoe kom je dan nog aan nieuw personeel?

Verhoog je salaris

Dit is een simpele. Wil je meer personeel? Betaal je personeel meer. Dit zorgt er ook voor dat personeel van de concurrent eerder geneigd is om naar jou over te stappen. Je concurrenten komen zo in de problemen vanwege hun eigen personeelstekort, en jij kan zo bij hun afnemers inspringen om de leveringsproblemen op te lossen. Een hoger salaris zorgt er ook voor dat je bestaande personeel blijer aan het werk gaat, ze worden namelijk meer betaald en de meesten zullen daar wat voor terug willen doen. Je moet wel opletten hoe je het salaris verhoogt: een simpele verhoging van 5% werkt niet. Kijk waar je een tekort aan personeel hebt en verhoog juist daar je salaris, is sommige bedrijven kan het best wel eens al goed genoeg zijn.

Schakel een externe recruiter in

Recruitment in food kan soms best moeilijk zijn. Er is een vrij breed scala aan kennis nodig om goed in de sector te kunnen functioneren. Jij weet wat de vereiste kennis en ervaring is, maar je bent een levensmiddelenbedrijf. Recruitment is niet jouw business. Maar dit geeft ook niet: externe recruiters zijn er om jouw problemen op te lossen. Als je een recruiter met kennis van de foodsector inschakelt zal je iemand in de arm nemen die niet alleen weet hoe je personeel vind, maar ook nog weet welk personeel het meest geschikt is voor de foodsector. Een externe recruiter is misschien iets duurder dan het personeel op je af laten komen, maar er zijn op dit moment veel meer vacatures dan werkzoekenden, dus je zal echt je best moeten doen om het juiste personeel te vinden.

Kijk eens naar stagiairs

Veel bedrijven kijken naar stagiairs alsof het goedkope arbeidskrachten voor de rotklusjes zijn, maar dit zijn stagiairs absoluut niet. Het zijn namelijk de professionals van de toekomst, en als jij ze als expendable behandelt zullen ze niet met plezier op hun stage terugkijken, en zijn ze minder geneigd om na hun stageperiode bij jou te blijven. Je moet je stagiairs als professionals in opleiding zien. Ze zijn gemotiveerd genoeg om voor een stagevergoeding te werken, gedreven zijn ze dus zeker. Laat de stagiairs de kneepjes van het vak zien, en geef ze de skills mee die ze binnen jouw bedrijf nodig zullen hebben. Als ze positief op hun stageperiode terugkijken zullen ze na hun stage graag rond blijven hangen, en dan heb jij de kans om direct na de stageperiode gemakkelijk een volledig ingewerkte medewerker in dienst te nemen.