Uw bedrijvengids
Bedrijven

Subwoofer voor beginners

Wat is een subwoofer.

In een goede suround setup waarin je optimaal wilt genieten van het geluid is een subwoofer onmisbaar. Wat is een subwoofer? Een subwoofer is een speaker die de lage frequenties afspeelt die zich doorgaans onder de 250Hz bevinden. De voornaamste functie van een subwoofer is dus het aanvullen van bas tonen in muziek, films en games die door standaard speakers niet gehaald worden. Hierdoor krijg je en voller en dieper geluid. Een subwoofer is te verkrijgen in twee modellen, een actieve en passieve subwoofer. Omdat een subwoofer redelijk veel vermogen nodig heeft is er bij de actieve subwoofer een versterker ingebouwd die hierin voorziet. Hoewel passieve subwoofers ook gebruikt kunnen worden zult u deze voornamelijk in uitzonderlijke setups terugvinden waarin een standalone versterker wordt gebruikt waaraan alles wordt aangesloten.

Een subwoofer kopen.

Heb je voornemens om een (nieuwe) subwoofer te kopen dan zijn er dus een aantal dingen waar je op moet letten. Dit begint bij de variant, Actief of passief. Wil je volledige controle over jouw installatie die niet standaard uit de doos komt en waarbij je de componenten zelf samenstelt en aansluit op een losse versterker dan is een passieve subwoofer een oplossing voor jou. Het merk en de kwaliteit bepalen vervolgens de kwaliteit en het bereik van de lage frequenties en daarmee ook de prijs van de subwoofer. Houd er rekening mee dat een dergelijke installatie iets meer gaat kosten dan een kant en klare oplossing en dat er wat testen met de instellingen bij komt kijken. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om een surroundset te kopen waarbij de subwoofer meegeleverd wordt. De kwaliteit van dergelijk surroundset zijn doorgaans aardig tot zeer goed, afhankelijk van het merk en de prijs.

Surround opstelling.

Er zijn verschillende opstellingen mogelijk en de keuze hierin is afhankelijk van jouw behoeften en wat de mogelijkheden zijn binnen de ruimte waarde opstelling geplaatst wordt. Zo kun je een 2.1 surround opstelling met twee speakers en één subwoofer binnen de meeste ruimtes kwijt waar je met een 5.1 of 7.1 opstelling met 5/7 speakers en één subwoofer als snel een grotere ruimte nodig hebt. Niet alleen om alles kwijt te kunnen maar ook om er voor te zorgen dat het geluid voldoende ruimte krijgt om tot zijn recht te komen. 

5.1 opstelling bank tegen muur.

Voor veel mensen zal ruimte de eerste beperking kunnen zijn. De bank staat tegen de muur en laat daarom weinig mogelijkheden over voor het plaatsen van speakers achter de bank zoals dit bij een 7.1 opstelling is. Bij een 5.1 opstelling bank tegen muur worden vier speakers in de hoeken geplaatst en een vijfde, de centerspeaker in het midden onder de tv wordt gebruikt voor spraak audio. Een subwoofer kan dan aan één van de zijdes naast een tv meubel worden gezet zodat deze het minst in de weg staat.

https://audiogigant.nl/