Uw bedrijvengids
Internet

Wat is zuiniger; de gloeilamp of de LED lamp

Al jaren wordt het gebruik van LED-verlichting aanbevolen, omdat het beter is voor het milieu vanwege het mindere energieverbruik ervan. Daarmee lijkt de tijd van de gloeilamp voorbij te zijn, want ze worden steeds vaker vervangen door LED-spots. Niet alleen in huis, maar ook als fietsverlichting, buitenverlichting, straatverlichting, noem maar op. Maar waarom is het verbruik van LED vs gloeilamp beter?

Waar staat LED precies voor?

Om te weten waarom het verbruik van LED beter is, moeten we eerst weten: wat betekent LED? LED is een Engelse afkorting dat staat voor Light-emitting Diode. Een diode is een halfgeleider die licht uitstraalt als de stroom door de geleiderdraadjes wordt gestuurd. Maar LED-verlichting bestaat niet uit gloeidraad zoals een gloeilamp, maar bevat een chip van lichtgevend materiaal. Deze chip veroorzaakt het licht.

Gloeilamp en LED; de verschillen

Er zijn grote verschillen in het verbruik van LED vs gloeilamp. Zo verbruikt een LED-spot minder energie dan een gloeilamp. LED verbruikt namelijk 6 Watt en een gloeilamp 40 Watt. Bovendien kan je LED-verlichting tot zo’n 50.000 branduren gebruiken, terwijl een gloeilamp slechts 1.000 branduren meegaat. Dat is aanzienlijk minder!

Als je in de winkel kijkt, zie je dat LED-lampen wel duurder zijn dan gloeilampen, maar omdat ze minder energie verbruiken én veel langer meegaan, zijn ze op de lange termijn dus goedkoper. Bovendien is LED-verlichting minder gevoelig dan een gloeilamp. De chip van een LED-lamp is immers minder snel breekbaar dan het gloeidraadje van een gloeilamp, dus de kans dat je LED spots moet verwisselen omdat hij kapot is, is erg klein.

LED als verlichting gebruiken

Dat een LED-lamp wel tegen een stootje kan, maakt het gebruik ervan als buitenverlichting erg aantrekkelijk. Je kan tal van LED grondspots kopen voor in je tuin, bijvoorbeeld om het garagepad te verlichten of de muren van je huis. Daarnaast heb je LED grondspots in de vorm van prikkers, die je makkelijk in de grond kan steken om bomen of planten decoratief te verlichten. LED spots zijn ook geschikt als binnenverlichting. Denk aan badkamerverlichting of als sfeerverlichting in de woonkamer!

https://alleslicht.nl