Uw bedrijvengids
Image default
Aanbiedingen

Zouwater of Chloor zwembad

Chloor of zout water zwembad

Ontsmetting

Mensen dragen bacillen bij zich, die worden meegenomen het water in. Algen geven het zwemwater een groene kleur en dat gaat stinken. Zwembadwater moet ontsmet worden om ziektes bij zwemmers te voorkomen. Wat kiest u: chloor of zout water zwembad?

Chloor

Chloor komt in de vorm van tabletten en natuurlijk als vloeistof. Voor de tabletten wordt een chloordrijver gebruikt. De beste concentratie hangt af van het type zwembad. Wil de chloor goed werken, dan moet het water de juiste pH-waarde hebben. Ook de watertemperatuur speelt een rol. Tussen de 18 en 28 graden werken desinfectiemiddelen het beste. De pH-waarde dient tussen de 7,2 en 7,6 te liggen. Boven de 7,6 of onder de 7,2 dient er pH-poeder aan het water te worden toegevoegd. In chloor dat aan het zwembadwater wordt toegevoegd zit cyaanzuur. Als daarvan teveel in het water zit, dan veranderen de pH- en chloorwaarden niet meer. Dan zal (een deel) van het zwemwater moeten worden ververst. Met een filterpomp worden de chemicaliën met het water gemengd en die haalt er natuurlijk ook vuil en insecten uit. Op het moment dat chloor aan zwemwater wordt toegevoegd, gaat het verbindingen aan met verontreinigingen erin en dat geeft de penetrante chloorlucht. Gebruikt u voor het zwembad onderhoud een zwembad stofzuiger of robot, dan helpt die dat het chloor zijn werking niet verliest en voor het op het juiste peil houden van de pH-waarde.

Zout

Het alternatief voor chloor voor het desinfecteren van uw zwembad is het gebruik van zwembadzout. Er wordt een elektrolytische installatie gebruikt die dat zout omzet in chloor, maar dan wel van een natuurlijke bron. Het is een natuurlijke manier van desinfectie. Een goede elektrolytische installatie is echter niet goedkoop, maar de onderhoudskosten zijn vervolgens laag. Het zwemwater krijgt een licht zoute smaak, die is echter veel minder sterk dan van zeewater. Het zout is beter voor uw huid en ogen dan chloor. Net als pekel op wegen in de winter, veroorzaakt zwembadzout echter roestvorming op metalen delen. Dit kan worden vermeden door aarding van die delen onder het waterniveau, wat helaas niet eenvoudig is. Let er onder meer op dat uw zwembad stofzuiger voor het zwembad onderhoud geen metalen onderdelen bevat. Een RVS waterval wordt zoals aangegeven van roestvrij staal gemaakt en wordt dus niet aangetast door het zout. Een RVS waterval is niet alleen een aardig ornament voor uw zwembad, maar bevordert ook de afgifte van afvalstoffen uit het water aan de lucht.

Keuze

Het zal duidelijk zijn dat de keuze tussen chloor of zout water zwembad niet eenvoudig is en een gedegen oriëntatie vereist is.

https://alleswater.nl/