Uw bedrijvengids
Image default
Bedrijven

Wat is een vog?

De afkorting vog staat voor Verklaring Omtrent het Gedrag. Het is een verklaring waaruit blijkt dat je geen justitieel verleden hebt, waardoor je een bepaalde functie niet meer zou mogen uitoefenen. Het is als het ware een bewijs dus van jouw goede gedrag. Afhankelijk van waarvoor je de vog aanvraagt kan iemand deze verklaring dan ontvangen. Mits diegene dus niet een bepaald strafrechtelijk verleden heeft dat dit in de weg staat.

Waarom is dat nodig?

Een vog is nodig omdat in sommige beroepen het extra belangrijk is dat je betrouwbaar bent. Dat geldt bijvoorbeeld voor beroepen zoals voor verpleegkundigen en taxichauffeurs. Hier is het van belang dat er genoeg veiligheid kan worden geboden. Ten minste moet niet uit gerechtelijk verleden blijken dat iemand wellicht niet de juiste persoon is voor de functie. Het is dus ter bescherming van patiënten of klanten. Als jij bijvoorbeeld een crimineel verleden hebt waarbij je mensen bedreigd hebt, is de kans aanwezig dat jij dus niet die verklaring krijgt. Acties uit het verleden kunnen dus grote gevolgen hebben voor de toekomst.

Aanvragen

Iedereen kan die verklaring aanvragen. Het is afhankelijk van acties waardoor je eventueel met justitie in aanraking bent gekomen of je de verklaring krijgt. Het kan ook zijn dat de verklaring eerst niet wordt afgegeven maar dat na een aantal jaar de verklaring wel wordt afgegeven. Het is dus niet altijd zo dat ‘eens geen verklaring, nooit een verklaring.’

In sommige gevallen is dat wel zo. Dan kun je nooit meer een vog krijgen. Hoe kom je erachter? Het makkelijkste is om gewoon opnieuw de vog aan te vragen als je die graag wil hebben. Het kan ook zijn dat je contact kunt opnemen om te vragen naar wat je kansen zijn. Maar, wil je het zeker weten? Dan zal je het opnieuw moeten aanvragen.