Uw bedrijvengids
Gezondheid

Anoniem jezelf testen op corona

Je kuntcorona thuis testen door een zelftest aan te schaffen. Het voordeel hiervan is dat mensen niet weten hoe jij getest bent. Je kunt dit dus in volledige anonimiteit doen. Daarnaast heb je ook snel de uitslag. En in de meeste winkels en apotheken hebben ze er voldoende op voorraad. Vaak kun je jezelf dezelfde dag al testen. Ook wanneer je jezelf laat testen bij een teststraat dan is het enigszins anoniem. De enige die het dan weten zijn artsen en de overheid. Je werkgever mag niet zomaar jou testen opvragen. Ook niet als de bedrijfsarts dit wil verplichten. Geef het dus duidelijk aan wanneer je dit niet wenst.

Bescherm jezelf tegen een corona besmetting

Het is verstandig om voorzorgsmaatregelen te nemen tegen een corona besmetting. Dit zou je kunnen doen door een mondkapje te kopen. Je kunt eenffp2 mondkapje kopen bij bijna iedere winkel in Nederland. Ook zou je handgel kunnen kopen met minimaal 80% aan alcohol. Hiermee kan je veilig je handen desinfecteren. Bij de meeste winkels hebben ze dit ook wel staan bij de ingang. Als laatste optie zou je kunnen kiezen voor nitril handschoenen. Deze kun je namelijk makkelijk aan en uit doen en je hebt een goede grip.

Wat is het corona virus?

Het corona virus is een besmettelijke virus wat je kunt vergelijken met SARS. Het behoort ook tot de families van zeer besmettelijke virussen die voor een pandemie kunnen zorgen. Meestal zijn de voortekenen vergelijkbaar met een griep. Je kunt denken aan een benauwd gevoel of hoesten. Maar het kan ook overgeven zijn of extreme vermoeidheid. Dat laatste zie je vooral bij long covid patiënten. Iets minder vaak zie je dat mensen hun smaak of reuk verliezen. Je kunt dit eenvoudig laten testen bij de GGD of een zelftest kopen.

Wat moet je doen bij een positieve besmetting?

Wanneer je positief wordt getest op corona dan is het belangrijk dat je in thuis isolatie gaat. Ook bij lichte vermoedens kun je dit als voorzorgsmaatregel doen. Na 5 dagen kun je jezelf opnieuw testen of dit laten doen door de GGD. Ben je op dat moment nog positief dan moet je de thuis isolatie verlegen. Ben je negatief dan kun je weer naar je werk of boodschappen doen. Het is wel verstandig om het hele huis met chloor te poetsen. Zo weet je zeker dat het virus nergens meer actief is. Het kan namelijk zijn dat je meerdere keren besmet raakt met het virus.

Wat te doen als je contact hebt gehad met iemand die corona heeft?

Als je in contact bent geweest met iemand die corona positief is dan moet je jezelf testen. Dit kun je met een zelftest thuis doen. Let wel op dat het virus tot 8 dagen na het contact actief kan worden. Merk je dat je langzaam ziek wordt dan kun je een zelftest doen. Probeer wel enkele dagen tussen de testen te houden. Zo weet je zeker of dit het geval is of niet.